Новини

Почетени жертвите на сръбския терор

pametПредставители на българските организации КИЦ „Босилеград“, Демократически съюз на българите и Гражданско сдружение „ГЛАС“ почетоха паметта на невинните жертви на сръбския терор в Босилеградско.
Както и винаги, полицейска патрулка проследи събитието от разстояние.
На 15 май 1917 година сръбско паравоенна частот около 200 души предвождана от косовския сърбин и поручик от сръбската кралска войска Коста ЙовановичПечанац, нахлува на тогавашната българска територия, избива 32 души цивилно население, опожарява Босилеград и селата: Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата и Горна Лисина като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева.
Извършителите на престъплението и до днес не са наказани. Самият Коста ЙовановичПечанац по време на Втората световна война става помагач на фашистка Германия.
Български организации и граждани преди няколко години възстановиха запазените до наши дни надгробни паметници на учителя Стою Аначков Попов който е заклан на прага на къщата си в с. Долна Любата и на Рангел Гергинов в с. Горна Любата.
На същия ден, 15 май 1945 г.,седмица след капитулацията на фашистка Германия е извършено най-масовото унищожаване на хора по време на Втората световна война от Титовата армия в Блайбург, когато по официални данни на Р Хърватска, са избити над 200 000 невъоръжени военнопленници, мъже жени и деца в това число и цели семейства. Хърватския Сабор1995 година определя датата 15 май като Мемориален ден на жертвите от Блайбург и Кръстния път.

Подобни новини

Back to top button
>