Без категория

Посланията от срещата на президентите Румен Радев и Александър Вучич

Приключи двудневната среща на президента на Р България Румен Радев със сръбския му колега Александър Вучич. Изпратените послания от това посещение са обнадеждаващи не само за българското национално малцинство, но и за добросъседските отношения между двете държави, както и за европейската перспектива на Р Сърбия.

Този път, двамата президенти наистина си заслужиха адмирациите. Посланикът ни в Белград Н. Пр. Радко Влайков и неговият екип подготвиха една наистина достойна българска и европейска президентска среща, да се надяваме, че ще бъде и преломна за българското малцинство.

Говореше се с нова, коренно различна европейска риторика която до сега можеше да се чуе само от някои независими интелектуалци, посланика на Р България в Белград Н. Пр. Радко Влайков и дипоматическо-консулските представители на Р България в Ниш. Явно този, европейски начин на мислене и поведение все повече се налага на срещите на високо равнище.

Видимо беше отсъствието на кмета на Босилеград и председател на Националния съвет на българското национално малцинство Владимир Захариев. След като България си оттегли доверието от него, очевидно и Сърбия е на път да си оттегли доверието или по-точно да се лиши от неговите лоши услуги.

Това очевидно е не само край на неговата политическа кариера, но и предизвестен край на една система на управление която не само доведе до катастрофа българското малцинство и подложи на изпитание българо-сръбските отношения и европейската перспектива на самата Сърбия.

Радев за пореден път подчерта, че Белград може да разчита на българската подкрепа за сръбското еврочленство и определи 2025 година като „амбициозна, но постижима цел, изискваща мобилизация за промени в редица ключови области“. „Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да намери своето място и на Балканите. Отстояването на европейската перспектива в региона изисква смелост, конструктивност, загърбване на езика на омразата, установяване на трайно добросъседство и зачитане на правата на националните малцинства – каза Радев и добави: “Днес в отношенията между България и Сърбия позитивните процеси доминират и сме решени тази тенденция да стане необратима. Езикът на омразата и разединението на Балканите трябва да останат в миналото, а на тяхно място да дойдат помирението и сътрудничеството”, заяви българският държавен глава и определи изграждането на добросъседски отношения в региона като исторически шанс, който ще гарантира европейската интеграция на Балканите и ще покаже, че уроците от миналото са научени. “Очакваме нашето национално малцинство да усети силната подкрепа на сръбската държава и позитивните промени в сръбското законодателство за малцинствата да донесат реални промени в ежедневието на нашите сънародници”.

„Езикът на омразата трябва да остане в миналото. Ако пропуснем шанса, Европа няма да внесе нашите балкански проблеми“, заяви Радев и добави, че българското малцинство скоро щяло да усети промяната.

На края на първия работен ден в Белград, за първи път в историята на българското малцинство, бяха поканени 7 представители  на българското малцинство на тържествената вечеря която бе дадена в чест на президента Радев на която присъстваха и най-високите държавни представители на Р Сърбия. Сред тях бяха и председателите на Културно-информационните центрове „Цариброд“ и „Босилеград“. Този жест показва, че двете държави демонстрират друг тип отношение  към българското малцинство. В изискана и приятелска атмосфера, сменявайки български и  сръбски популярни песни, сръбският външен министър Ивица Дачич изпя на българският президент Радев популярната македонска песен „Ако умрам, или загинам“.

Президентът Александър Вучич потвърди и готовността на сръбската страна да предприеме практически действия за развитието на трансграничния регион и да осигури финансиране на медии на роден език за българското малцинство. Сръбският държавен глава отбеляза отличния двустранен диалог между България и Сърбия, който дава практически резултати в търговския обмен и ръста в туризма. “Тези постижения са особено важни, защото правят нашите два народа все по-близки. От огромно значение за нас е да гледаме към бъдещето, а не към миналото, да почитаме заедно своите загинали герои и да отворим нова страница в нашите отношения”, каза още държавният глава Александър Вучич.

През първия ден на посещението си българският държавен глава проведе срещи и с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Румен Радев поднесе венец на Паметника на незнайния воин на Авала в Белград.

В състава на официалната делегация на държавния глава Румен Радев в Република Сърбия участваха ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, началникът на Военномедицинска академия бриг. ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски и генералният директор на ДП РВД Георги Пеев, които проведоха разговори със свои сръбски колеги в Белград.

На другия ден, 22 юни Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич пристигнаха с хеликоптери в Цариброд. В спортния център двамата президенти седнаха лице в лице с представители на българското национално малцинство. В обръщението си към българите президентът Радев каза, че въпросът за българското национално малцинство и неговата съдба е от изключителна важност за връзките между нашите две страни, но и за европейската интеграция на Сърбия. „С президента Вучич градим отношения на откритост и честност в диалога. Тази среща е безпрецедентна. Тя показва личната ангажираност на президента на Република Сърбия и новия дух в нашите отношения”, заяви Радев. Българският президент подчерта, че и двамата със сръбския му колега са обезпокоени от обезлюдяването на региона – 30% през последните 15 години. Също така Радев спомена за напрежението, което се е появило между София и Белград в случаите като арестуването на двете паметни плочи в Босилеград, задържането на български медици в този град, случилото се в Сурдулица.

Бе обявено, че в понеделник (25 юни 2018) двете плочи ще бъдат върнати от властите на представителите на българското национално малцинство и ще бъде търсено решение в съответствие с разпоредбите за поставянето им.

Двамата държавни глави са обсъдили и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия и вчера са разгледали финансовите заявки за девет медии – в Димитровград, Босилеград, Пирот и др. Вучич ги е подписал при това с три пъти повече средства – 535 000 евро. Става думи за медийни проекти, които бяха отхвърлени по предложение на Националния съвет на българското малцинство. Ще бъде разрешено на българките, фамилните им имена да бъдат с българско окончание. Президентът Вучич направи сравнение с руската тенисистка Мария Шарапова и каза, че до момента не се е замислял защо тя не се казва например Мария Шарапов, а Мария Шарапова. Радев се спря и на въпроса със здравеопазването на българите в Сърбия и подчерта големите усилия и на двете страни за решаване на тези въпроси. Отбеляза също и че за първи път от 30 г. са се отпечатали учебници на български език. Но президентът ни се обърна към представителите на малцинството с настояването, че „Република Сърбия си има закони и те трябва да се спазват”. Той почерта необходимостта от лоялност към законите в Сърбия. Радев подчерта, че сръбската държава осъжда езика на омразата. „Да се наричаш и чувстваш българин, тук вече не е нито срамно, нито страшно”. В заключение българският президент призова представителите на малцинството ни тук да имат единство помежду си, а не разединение.

Срещата продължи около час и на някои представители на българското малцинство не беше дадена думата да се изкажат и да поставят въпросите си.

На предложение на Ботйо Христов от Горно Тлъмино Босилеградско, президентът Вучич се ангажира да провери какви отпадъчни води се изливат в Тлъминската река и асфалтиране на седемкилометрова отсечка на пътя от село Рикачево до Горно Тлъмино.

След това двамата президенти направиха първа копка за паметник на светите братя „Кирил и Методий“ в естествената им величина в двора на едноименната гимназия в Цариброд който се очаква да бъде открит в началото на учебната година. Идеята за изграждането на паметника е на преподавателския съвет на Гимназията и на директорката Снежана Симеонова. Академичния хор на Студентския културен център изпълни културна програма

„Днес правим първа копка за паметник на Светите братя Кирил и Методий, творци на българската и славянската азбука но и на едно истинско приятелство“ – каза Румен Радев.

Александър Вучич каза: „Днес сме тука за да покажем какви трябва да са бъдещите отношения между България и Сърбия. Ние трябва да градим най-добри отношения с Бългаиря – Българите са наши братя и не трябва да правим никаква разлика, трябва да работим и да си сътрудничим по най-добрия начин, в интерес на нашите народи и държави“. Сръбският президент призова българите в Сърбия да пазят българският език, културата, българските имена и фамилии.

„Вие, българи, които живеете в Сърбия, пазете българския език, пазете българската култура, пазете българското име и презиме, борете се за своя народ и обичайте своя български народ, и обичайте българската държава. Не само, че нямаме нищо против, призовавам ви да правите това. Аз само ви моля да обичате и уважавате и държавата Сърбия – това е всичко, за което ви моля и мисля, че това не е много, за което Ви моля! Борете се за своя народ, обичайте народа си и българската държава, но ви моля да обичате и уважавате и държавата Сърбия“, изтъкна той и добави, че още много трябва да се направи и за Босилеград.

Бяха почетени и жертвите от сръбско-българската война на Нешков връх.

Остава да видим, дали двете държави ще изпълнят поетите ангажименти, но също така и дали Българското малцинство правилно ще прочете отправените послания от президентската среща.

КИЦ „Босилеград

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>