Новини

Помен пред паметника на Левски

   Културно-информационния център „Босилеград“ и тази година се разграничи от кмета на Босилеград Владимир Захаирев и направи отделно поклонение пред паметника на Левски. На поклонението организирано от КИЦ-а дойде делегация на 43-то Народно събрание в която бяха зам.председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина и народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ г-жа Десислава Костадинова, народен представител г-н Борислав Иглев, Генералния консул на Р България в Сърбия г-н Едвин Сугарев, кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов, представители на политически партии, ВМРО, НФСБ, АТАКА, делегация на НСА „Васил Левски“, Обществено движеине „Западни покрайнини“,Боянски клуб Академия ОНГЪЛ и Гражданско сдружение ГЛАС. Поздравителни писма на КИЦ-а изпратиха вицепрезидента на Р България г-жа Маргарита Попова, Член на Европейския парламент Андрей Ковачев и българската общност в Чикаго.
  венци консул Web Поздравленията и словата за Левски се произнесоха в салона на КИЦ-а след което всички заедно се отправиха към паметника на Левски.
   Там се наложи да изчакат да приключи поклонението организирано от кмета Захариев което закъсня около половин час след което гости и домакини се поклониха пред паметника на Левски и положиха венци и цветя.
Този път, представителите на българските държавни институции с присъствието си се солидаризираха с Културно-информационния център „Босилеград“, което показва, че доверието в политиката на кмета Захариев е на изчерпване.
    Събитието медийно бе отразено от БНТ, ТВ СКАТ и ТВ България 24.
  След поклонението се проведе работна среща в КИЦ-а, където представителите на държавните институции на Р България бяха подробно запознати защо КИЦ-а се разграничава от кмета и отказва да бъде част от поклонението организирано от него. Участниците в срещата осъдиха посегателството върху плакатите с потрета на Левски които бяха скъсани предишната нощ, както и това, че в училищата в Босилеград не е проведен час за Левски. Стана дума и за това, че гостите от България тръгнали за поклонението в Босилеград са били задържани необичайно дълго на митницата Рибарци – Олтоманци.
   Web 3Домакините запознаха гостите с положението на българското малцинство и особено с напрежението в Босилеград предизвикано от неуспешното местно 15-годишно управление, натиска срещу българските организации а напоследък и срещу частния бизнес, протестите и честото присъствие на полицейски сили в Босилеград. И от двете страни бе констатирано, че трябва да се направи всичко необходимо да се даде шанс на външните инвеститори които да приватизират и да открият нови работни места в Босилеград.
   След проведените разговори представителите на българските държавни институции изразиха подкрепа за културно-просветната дейност и становищата на КИЦ-а и изразиха готовност да помогнат за стабилизирането му и нормална работа.
   а поклонението организирано от кмета, Столична община изнесе програма, а освен представителите на Босилеградските общински институции и училища, присъстваше още и зам.председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров.

Подобни новини

Back to top button
>