Новини

Помен по повод 100 години от гибелта на поручик Генчо Неделчев на Панчин гроб

Божица паметник 2 MediumПо повод 100 години от Балканската война и 100 години от сраженията между българската и сръбската армия през лятото на 1913 година, Културно-информационния център „Босилеград“, гражданско сдружение ГЛАС и Демократичния съюз на българите отслужиха панихида и положиха венци и цветя на гроба на поручик Генчо Неделчев, родом от град Русе, командир на 16 рота на втори Искърски полк убит на 11 юли 1913 година в местността Панчин гроб, в с. Божица. Гробът му се намира в двора на черквата „Св. Никола“ в с. Божица повдигнат от съпругата му и е оцелял до днешни дни.

Освен представители на българските организации в Сърбия на помена присъстваха Посланика на Р България в Сърбия г-н Ангел Димитров, военният и военновъздушен аташе в Белград подполковник Емил Шипочки, българския генерален консул в Ниш г-н Атанас Кръстин, делегация на Министерството на отбраната на Р България, на Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва от град Русе, Военно-историческата комисия, Обществено движение Западни покрайнини, организациите на ВМРО от София и Кюстендил и граждани от Босилеград и Божица.

В изказванията бе подчертано, че 100 годишнината от Балканската война трябва да бъде използвана за изнамиране и отбелязване на българските и сръбските военни гробища в Босилеградско в които са погребани няколко стотин воийници, установяване на историческата истина и отдаване на почит на жертвите като важно условие за национално помирение. Освен това, историческата истина е условие за предотвратяване на историческите фалшификации и митовете които продължават да генерират национална омраза и нетърпимост. Това също е част от пътя който Сърбия трябва да извърви за членството си в Европейския съюз.

Присъстващите изразиха огорчение и съжаление, че от сръбска страна не дойде нито един представител на официалните власти и на Министерството на отбраната. За сметка на това имаше засилено полицейско присъствие.
На срещата в Културно-информационния център „Босилеград“ бе договорено да бъдат възстановени гробовете на петимата български офицери: полковник Иларион Танев, командир на 6 кавалерийски полк; поручик Стефан Стефанов, интендант на същия полк; санитарен поручик Стефан Котев, ветеринарен лекар на същия полк; кавалерийски подофицер Христо Владев, старши тръбач; и поручик Асен Бинков от 11 полк на Нейно Имперско Височество Великата княгиня Мария Павловна пленени и разстреляни от сръбската армия на 28 юни 1913 година в Босилеград.

Подобни новини

Back to top button
>