Новини

Помен на жертвите на комунизма

Културно-информационния център „Босилеград”,Гражданско сдружение „ГЛАС” и Сдружение Демократично действие Д-2 дадоха помен и изнесоха лекция за жертвите на комунизма в салона на КИЦ. На събитието дойде и посланикът на България в Сърбия г-н Ангел Димитров. Лекцията изнесе пастор Христо Куличев, дисидент и политически затворник на комунистическия режим, осъден за проповядване на Евангелието, почетен доктор по богословие на университета North Park в Чикаго, Илиноис.

WEB 2Председателя на КИЦ-а Иван Николов поздрави гостите и обобщи броя на жертвите на комунизма които в световни размери са над 100 милиона, в България над 30 000 и в бивша Югославия, според източници от това време, над 560 000. Българите в Западните покрайнини също дават своите жертви на комунизма: в България без съд и присъда са избити ръководителите на Върховния комитет за бежанците и „Въртоп“, а в Югославия – осъдените по линията на Информбюро.

Посланикът на България г-н Димитров поздрави организаторите и подчерта, че комунистическия режим е прекъснал нормалното развитие на България унищожавайки политическият, духовният и културния елит на страната и последствията от това се чувстват и до днес във всички сфери на обществения живот. Сравнявайки броя на осъдените на смърт от Народния съд 2 875 души с осъдените на смърт на Нюрнбергския процес 14 души и в Япония 9 души, посланик Димитров подчерта, че е изключително важно да пазим паметта и да разобличим до край престъпната същност на комунизма.  

 

Подобни новини

Back to top button
>