КИЦ Босилеград

Панихида за жертвите от Босилеградският погром в катедралният храм „Св. Неделя“ в София

Отбелязването на 100 годишнината от погрома в Босилеградско започна на 14 май с панихида в катедралния храм „Св. Неделя“ в София в памет на жертвите от Босилеградския погром.

На 15-16 май 1917 година на територията на тогавашно Царство България нахлува сръбска разбойническа чета под командването на Коста Милованович Печанац, опожарява Босилеград и околните села Горна и Долна Любата, Долна и Горна Лисина, Долна и Горна Ръжана и Топли дол и избива 32 мирни граждани, изтаря живи две деца и нанася вреди за 2,5 милиона лева.

След панихидата представители на българските организации в Западните покрайнини КИЦ „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“, Демократичния съюз на българите и Граждански комитет „Западни покрайнини“ поднесоха цветя на гроба на екзарх Йосиф и венец пред паметника на Незнайният воин в памет на жертвите загинали за свободата и независимостта на България.

По повод на тия злокобни събития на 15 май 2017 г. в КИЦ „Босилеград“ вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова ще открие фотодокументална изложба и ще обяви откриване на паметна плоча на жертвите на погрома станал преди сто години. След това ще се проведе кръгла маса с дискусия и обобщен прочит на важните исторически събития противопоставяли в повечето случаи българския и сръбския народи.

Ще бъдат поднесени цветя на гробовете на жертвите от погрома в с. Долна Любата.

На 16 май 2017 г.  в Кюстендил ще се проведе панихида в църквата „Св. Богородица” в Кюстендил и поклонение пред паметника на падналите кюстендилци през войните за национално обединение. Вечерта ще се проведе възпоменателна вечер в Килийното училище в памет на жертвите от погрома в Босилеградско.