Новини

Отново отбелязаха „8. септември – Ден на Освобождението на Босилеград от Българската фашистка окупация“

На 08. 09. 2013г. в центъра на Босилеград бе направена поредната антибългарска провокация – полагане на венци и цветя по повод „8 септември – Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация”?!

На само няколко крачки от паметника на българската светиня Васил Левски, пред паметната партизанска чешма специално построена за тази цел  с разрешение на кмета на Босилеград Владимир Захариев и с общински средства, се събраха представители на Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич, Социалистическата партия на Сърбия, Съюза на бойците на Народноосвободителната война, Пенсионерската организация и Църковно-общинското настоятелство в Босилеград. Както и миналата година, отново бе положен венец от името на община Босилеград.

Под формата на отдаване на почит „на падналите за свобода”(!?) бе отправено поредното обидно и провокативно антибългарско и антиевропейско послание не само срещу България, но и срещу всички честни българи в Сърбия които споделят националните и европейски ценности и се борят за правата и интересите на българското малцинство.

Използвайки една фалшификация на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на „Деня на освобождението на Босилеград от българския фашизъм”, и тази година обидиха не само България, но и цяла Европа в която „9 май – Ден на победата срещу фашизма” отдавна прерасна в „Ден на Европа” символизиращ единството, мира и просперитета на Европа.

С това и други показни антибългарски мероприятия носителите на крайния великосръбски национализъм и комунизъм, продължават да се отнасят към България като към вражеска страна и да насаждат и възпитават антибългарски настроения в Сърбия, при това без никакво историческо покритие. Да се говори за „българска фашистка окупация” на Босилеград по време на Втората световна война, при положение, че по същото време под управлението на генерал Милан Недич Белград е единствената европейска столица обявена за „judenfrei” (осводена от евреи), е меко казано, безочна и вулгарна подмяна на историческите факти.

Още по-безсрамно е това, че пред партизанската чешма в Босилеград на 8 септември 2013г. стояха представители на управляващите Сръбска прогресивна и Социалистическа партия на Сърбия и на Комисията по образование при Националния съвет на българското национално малцинство – всичките претендиращи за европейски ценности и за членството на Сърбия в ЕС и които не малко и лично са се облагодетелствали от България – децата им завършиха образованието си за сметка на държавния бюджет на същата тази „окупаторска” България по Постановление № 103, и се ползват с привилегиите и предимствата на българското (и европейско) гражданство.

Недопустимо е община Босилеград която използва щедрата братска солидарност и хуманитарна и медицинска помощ от България, същевременно да финансира най-ретроградните антибългарски комунистически и националистически организации и сдружения които все още се гаврят с името на България като „фашистка” страна която била „окупирала” Босилеград, и „демократична Сърбия” която го била „освободила” от България!? С такова поведение се подкопават и усилията на официална Сърбия за членство в Европейския съюз.

В такава атмосфера на политически лъжи, демагогия, исторически фалшификации и двоен морал е невъзможно откровено и честно да се говори за демократизация на политическия живот в Босилеград, за добросъседски отношения и за европейски ценности в това число и за спазване на правата на човека и на правата на малцинствата в областта на образованието, свободата на словото, вероизповеданията и пр.  

Демократичния съюз на българите остро осъжда това неморално и лицемерно поведение на кметството в Босилеград, на управляващите партии и техните сателитни сдружения, институции и граждани които продължават да играят двойна роля спрямо България. Докато кмета Владимир Захариев от една страна в София раздава грамоти за почетни граждани на Босилеград на бившият премиер на България Бойко Борисов, началника на военномедицинска академия генерал Стоян Тонев, бившият министър Симеон Дянков и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов, към Белград играе ролята на убеден великосръбски националист.

Демократичния съюз на българите, като организация която повече от две десетилетия безкомпромисно отстоява правата и интересите на българите в Западните покрайнини, предупреждава държавното ръководство на Р България да не допуска да бъде изманипулирано и да не се превръща в съучастник на политиката на консервативния и антиевропейски великосръбски национализъм на Воислав Кощуница, която в името на Велика Сърбия систематично нарушава правата на българите с цел да ги превъзпита в „сърби” и да ги настрои срещу България.

 

Подобни новини

Back to top button
>