Новини

Отбелязан ден на Западните покрайнини

На 8 ноември от 17 часа местно време, КИЦ „Босилеград“ проведе възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини. Културна програма по този повод изнесе певчески хор „Добри Христов“ от Перник с изпълнение на църковни песнопения и български възрожденски песни.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите като подчерта, че 8 ноември е безспорно най-трагичната историческа дата която определя миналото, настоящето и бъдещето на Западните покрайнини. На този ден сръбската окупационна армия окупира Босилеград и Цариброд и започва политика на сърбизация и обезлюдване на Западните покрайнини.
Обширна историческа лекция за събитията довели до Ньойския диктат, за самия Ньойски диктат и борбите на българите в Западните покрайнини за повторно присъединение към България до Втората световна война и след нея, изнесе г-ца Нена Василева, историк от Босилеград.

На възпоменателната вечер дойдоха и поздравиха присъстващите ВМРО от София със зам.председател Ангел Джамбаски, ВМРО от Кюстендил, Национален фронт за спасение на България, ТВ СКАТ, Национално движение „Западни покрайнини“, Демократичен съюз на българите, Матица на българите в Сърбия и гражданско сдружение ГЛАС.

Подобни новини

Back to top button
>