Без категория

Ньойския диктат – престъпление срещу българския народ

На 27 ноември 2018 г. в Американския център на Столична библиотека в организация на Граждански комитет „Западни покрайнини“ се проведе кръгла маса на тема: „Ньойският диктат – криминално престъпление срещу истината, справедливостта и човечността“.

Присъстваха представители на КИЦ „Босилеград“, Демократичен съюз на българите, Гражданско сдружение „ГЛАС“ и изтъкнати интелектуалци, историци, специалисти по международно право, бивши дипломати и представители на медии.

На срещата се изказаха редица интелектуалци които се вълнуват от съдбата на Западните покрайнини и я приемат като лична и гражданска кауза: проф. Лозан Митев, Иван Николов, д-р Валентин Янев, Зденка Тодорова, д-р Ангел Джонев, Стоян Райчевски, Христо Тепавичаров, Любчо Трохаров, Милчо Арсов, Димитър Димитров и редица други.

В дисусиите бе изтъкнато, че Ньойският диктат, както и системата от Версайлски съдебни процеси срещу победените страни в Първата световна война, исторически и нравствено са осъдени като провокации към идеята за справедливост  в международните отношения. Ньойския диктат не може да бъде признат за международен договор поради използването на системни фалшификации за формиране на обвинения срещу българския народ.

С оглед на предстоящото отбелязване на 100 годишнината от Ньойския договор бе предложено  формулиране  на официално искане за приемане на декларация от Европейския съюз, с която да се осъдят подбудителите и извършителите на това престъпление срещу България в Ньой като престъпление против хуманността.

Участниците в дискусията поставиха под съмнение тезата за българското малцинство в Сърбия като мост на сътрудничество между България и Сърбия, защото тя дава възможност за продължение на процесите за обезлюдване и обезбългаряване на Западните покрайнини.

Бе изразена тревога от това, че в изтеклите десетилетия в рамките на политическата система на Югославия и Сърбия като че ли бяха изчерпани всички средства за подобрение на положението и спазването на правата на българите в Западните покрайнини. Бе подчертана необходимостта от формулиране на нова държавническа стратегия за българите в Западните покрайнини.

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>