Новини

Ново обвинение срещу Драголюб Иванчов

Съдът по нарушенията във Враня е повдигнал ново обвинение срещу председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов, за това, че на 3 март 2012г. от 13,00 до 20,00 часа, по повод Деня на Освобождението на България от турско робство, на балкона на сградата на Културно-информационния център е изтъкнал знамето на Република България, с което е направил нарушение на чл. 41. ал. 1. т. 3 от Закона за формата и употребата на герба, знамето и химна на Република Сърбия.

Обвинението е повдигнато по преписката образувана от командира на полицията в Босилеград Новица Стоянов. Това е четвърто поредно обвинение срещу Драголюб Иванчов за издигане на български знамена в Босилеград по повод отбелязване на български национални празници и годишнини от подписването на Ньойския договор.

Драголюб Иванчов каза, че: „обвинението е повдигнато с цел сплашване и оказване на натиск върху Демократичния съюз на българите като партия на българското национално малцинство която се бори за опазване на националната идентичност на българите в Западните покрайнини. Българското знаме е част от нашата българска идентичност, а Денят на Освобождението на България от турско робство е от решаващо историческо значение не само за България, но и за Сърбия и целите Балкани. 

С този акт сръбската държава не само иска да унищожи в корени всяка помисъл за свобода и национално и човешко достойнство на българите в Западните покрайнини, но и да унищожи Демократичния съюз на българите като легална и легитимна партия на българите, която, както е известно, даже не бе допусната на местните избори през май 2012 година и по този начин, след 4 години бе изхвърлена от общинското управление в Босилеград. Нито една институция в Сърбия тогава не застана в защита на Демократичния съюз на българите от своеволието на Общинската избирателна комисия в Босилеград“.

Подобни новини

Back to top button
>