Без категория

Научна конференция на тема „Форуми и прояви на българското националноосвободително движение 1908-1928“ (Босилеград – Кюстендил 27-28 март)

Македонският научен институт, община Кюстендил, Институт за исторически изследвания към БАН, Регионален исторически музей Кюстендил и Културно-информационен център „Босилеград“ на 27 и 28 март ще проведат научна конференция на тема „Форуми и прояви на българското националноосвободително движение 1908-1928“.

Според предвидената програма, конференцията ще бъде открита на 27 март в 13,00 часа в Конферентната зала на РИМ Кюстендил. Този ден известни български учени ще изнесат 12 научни доклада с основен акцент върху национално-освободителното движение в Македония. В паузата между първо и второ заседание ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча, отбелязваща Кюстендилския конгрес на ВМОРО в с. Жабокрът.

На 28 март преди обед участниците на конференцията ще разгледат Босилеград. Следобед от 14,00 до 16,30 часа местно време в салона на КИЦ „Босилеград“ ще се проведе третото заседание на конференцията за което са предвидени 10 научни доклада с основен акцент върху национално-освободителното движение в Западните покрайнини след Ньой.

След края на конференцията, в 19,00 часа ще бъде представена книгата на Румен Евтимов „Годен за терористически акции”. На третия ден 29 март 2018 г. Кюстендил участниците на конференцията ще посетят културно-исторически забележителности  в Кюстендил.

На конференцията и на представянето на книгата в КИЦ-а могат да присъстват и заинтересовани граждани и журналисти от Босилеград.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>