Новини

Наградата на Европейския парламент за 2016 година на Иван Николов

 

EP 15

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ: ТАЗИ НАГРАДА Е И СИГНАЛ КЪМ СЪРБИЯ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКОТО Ѝ БЪДЕЩЕ МИНАВА ПРЕЗ СПАЗВАНЕ НА ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ И ДОБРОСЪСЕДСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ

На 30 септември, в Народното събрание на Република България евродепутатът Андрей Ковачев  връчи наградата на Европейския парламент за 2016 година на Иван Николов, поет, писател, обественик, журналист и председател на КИЦ „Босилеград“. Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

Иван Николов бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва, че с дейността Иван Николов, отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

„Днес, съм изключително радостен, че  един съвременен народен будител и общественик, излязъл като от книгите на Симеон Радев, и в същото време толкова скромен човек, получава това признание от Европейския парламент с мотивацията за създаване на по-тясна интеграция през международните граници, като същевременно не губи фокуса върху опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие. Който познава Иван Николов, знае че това е един човек, който не се плаши от трудностите и гори за каузите, в които вярва. Той  е от тези хора, със свободен дух, за които знаеш, че няма начин да бъдат пречупени. Доказателство за тези думи е фактът, че при идеята за номинирането му, всички български евродепутати, с които говорих, приеха идеята много положително и подкрепиха кандидатурата му, за което искам да изкажа благодарност“ – допълни евродепутатът Андрей Ковачев.

Г-н Ковачев завърши с това, че тази награда е и сигнал към Република Сърбия, че европейското и бъдеще минава през спазване на правата на българите и уважение на човешкото достойнство, културното многообразие и добросъседските отношения. Тя е и морална победа за усилията на хора, като Иван Николов, които са посветили живота си на тази кауза.

 

 

Подобни новини

Back to top button
>