Новини

Марин Райков: Статутът и правата на българското национално малцинство в Сърбия е ключова тема от българо-сръбските отношения

  14.05.2013
 

„Статутът и правата на българското национално малцинство в Сърбия е ключова тема от българо-сръбските отношения“, заяви министър-председателят и външен министър Марин Райков на днешната си среща с водещи представители на българското национално малцинство в Република Сърбия. „Състоянието на правата и свободите на българите в Царибродско и Босилеградско е част и от общата оценка за напредъка на нашите западни съседи за тяхната европейска интеграция.

 

България ще продължи да следи внимателно положението на българското национално малцинство, защото членството в ЕС е ясна перспектива за Република Сърбия, която ние подкрепяме. В рамките на тези интеграционни процеси перспективата е границата между двете държави да бъде една символична административна линия, която ще свързва, а няма да разделя хората от двете страни“, подчерта българският премиер. Той се спря на необходимостта от икономическо развитие, от изграждането на инфраструктура, което ще стимулира търговията и туризма. „Младите хора са от ключово значение, за да може българското национално малцинство да възпроизвежда своята идентичност „, отбеляза Марин Райков. Изтъкнато беше и голямото значение на обучението на майчин език в училищата.

Кметът на Цариброд Небойша Иванов запозна министър-председателя с инициатива на общината, свързана с организацията на инвестиционен бизнес форум в София, посветен на икономическото развитие на региона и на българо-сръбските отношения. Тази година завършва и първият випуск изучавал средното си образование на български език в гимназията в Цариброд. Ръководителят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов информира за усилията на Центъра за съхранението на културната идентичност на българската общност.

В срещата участваха и председателят на Националния съвет на българите в Сърбия Зоран Петров, Драголюб Нотев, председател на Партията на българите в Сърбия, г-н Перица Стойчев, председател на издателство „Братство“, г-жа Олгица Величкович от дружество „Цариброд“ в Ниш.

Подобни новини

Back to top button
>