Новини

Люба Пашова с трогателно представяне на „Извън играта“

    ljuba 1
На 04. 12. 2015г. (петък) от 18 часа, в салона на КИЦ „Босилеград“ , известната българска журналистка Люба Пашова представи книгата си „Извън играта“. Заглавието на книгата е по нейното едноименно седмично предаване по БНТ, а самата книга е сборник от 30 нестандартни интервюта с известни български личности от киното, музиката и спорта в които водещата разоткрива истинската им човешка същност, извън измисления свят, извън натрапените им от обществото и медиите професионални образи. „Усещане за човека – тих и незабележим, ярък и силен, чувствителен и талантлив, вярващ и търсещ – това многоцветно усещане е в интервютата на Люба Пашова“ – пише в увода на книгата Юлия Пискулийска. Продуцентът Евгени Николов казва „…исках да създадем предаване, в което акцентът не е това, с което хората се занимават – било спорт или изкуство, а това, което са те в живота си. Често човек пази грижливо най-съкровените си мисли, преживявания и мечти и за да ги сподели с широк кръг хора, той трябва да бъде поставен в ситуация извън неговото ежедневие. Затова сме „Извън играта“ – в този половин час сме много често „извън“ – извън стандартите, извън празнословието, извън времето и пространството, и много „в“ – в мислите, в душите, в сърцата“. И действително, Люба Пашова разглежда известните личности в предаването и книгата си извън ролите които играят в обществото, търсейки истинският им профил най-често създаден от вяра, любов, доброта, патриотизъм, страдание и болка. Именно тази човечност ги прави силни и вероятно заради това те са високо в културния живот на България.
    ljuba 2Както и самата Люба Пашова. Родена е 1971г. в Кюстендил, но по бащина линия е от с. Извор, Босилеградско, потомка на известния род Пашови. Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в студентските си години играе в Сатиричния театър. Веднага след дипломирането си постъпва на работа в БНТ като репортер, редактор и водещ в Спортна редакция. От октомври 2014г. е водещ на предаването „Извън играта“ по БНТ HD.
Люба Пашова е особено сантиментално свързана с Босилеград, с родното място на баща си Стаменко Пашов с. Извор, с черквата „Св. Троица“ за която нейните предци са предоставили земята, с килийното училище, роднините и приятелите в Босилеград. Именно затова я поканихме да представи „Извън играта“ в КИЦ-а. Беше любезна да се отзове – с трепет и вълнение с което ни трогна всичките. В пълното салонче на КИЦ-а, Люба най-напред с документален филм, а след това и със слово трогателно и емоционално представи книгата си посветена на дъщеричката й Микаела и я подари на всички посетители дошли тази вечер в КИЦ-а, укрепвайки по този начин духовните връзки със сънародниците от двете страни на границата и особено с елитните личности от културния живот в България.                                                                                                                               Ив. Николов

Подобни новини

Back to top button
>