Новини

Кой кой е и за какво се бори в Босилеград

 Преди три дни в. „Труд“ информира, че кметът на Босилеград Владимир Захариев се е срещнал с българския премиер Бойко Борисов. „Труд“ пише в публикация от 16 февруари т.г., че: „Кметът на града Владимир Захариев предал и документи за злоупотреби на културно-информационния център в града, в отговор на което премиерът наредил на външния министър Даниел Митов да прекрати финансирането на организацията.“

Факсимиле от публикацията на в. „Труд“ от 16.02.2015 г.

Ако тази новина е вярва, тя е много притеснителна за всички онези, които познават председателя на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов, както и дейността на този център. За разлика от кмета на този български град в Сърбия, Владимир Захариев, г-н Николов никога не е правил компромиси, що се отнася до правата и интересите на българите в Сърбия.

Koй е босилеградският кмет Владимир Захариев?

Владимир Захариев близо 15 години, от 2001 г. до днес, вече близо 15 години, управлява община Босилеград. През 2012 г. започва 4-тият му пореден кметски мандат. По време на втория си мандат като кмет Владимир Захариев едновременно е бил и депутат в сръбския парламент от Демократическата партия на Сърбия, но за 4 години престой в сръбската Скупщина босилеградският градоначалинк и депутат нито веднъж не взел отношение по никакъв въпрос, нито е предложил нещо в подкрепа на българщината и на българите в Западните покрайнини – казват българи от този крайграничен край, който след края на Първата световна война остава извън границите на България.

Те смятат още, че Захариев винаги е избиран, защото всички сърбомани и сръбски колонисти гласували за него, както и малцината тамошни роми, а гласовете на българите се разцепвали между различните кандидати и партии. По време на управлението на Владимир Захариев в последните 14-15 години населението на града е намаляло с още 25 % – което е една многогодишна низходяща тенденция.

Демократичната партия на Сърбия на д-р Воислав Кощуница, от листата на която Владимир Захариев печели четири пъти изборите в Босилеград, е с програма, стъпила на идеологията на консервативен великосръбски национализъм. Подобна идеология достатъчно дълго време в миналото е била водеща по отношение на българите в т.нар. Западни покрайнини, както и в Р. Македония, и е нанесла огромна вреда на хората с българско самосъзнание в Сърбия и в Македония.

Кметът на Босилеград Владимир Захариев, който се е срещнал наскоро с българския премиер Борисов, не само не подкрепя организации като българския Културно-информационен център в Босилеград и като Демократичния съюз на българите в Сърбия, които се опитват да защитават правата и интересите на българите в тази страна от години насам, но и води битка срещу тях. Част от която изглежда е и неговото желание, ако информацията на в. „Труд“ е вярна, да злепостави директора на КИЦ „Босилеград“ пред българските власти.

На този фон е интересно как българските управници, в лицето на премиера Борисов и на външния министър Митов, гледат на това противопоставяне между кмета на Босилеград Захариев и Културно-информационния център „Босилеград“. Дали те знаят, а би било странно ако не знаят, каква точно фигура е г-н Захариев, с листата на каква партия е избиран за кмет и пр. Те разбира се може да решат да подкрепят само кмета Захариев, който изглежда умее да се поставя и пред сръбски, и на български политици.

Подобни новини

Back to top button
>