Без категория

КОВИД-19 (не) попречи отбелязването на 19 февруари в Босилеград

 

Тази година отбелязването на паметта на Апостола в Босилеград се проведе по необичаен начин поради пандемичната обстановка и мерките за защита от КОВИД-19. Заповедта на Министерството на здравеопазването според която се забранява влизането на територията на България без отрицателен ПСР тест не по стар от 72 часа, буквално затвори границата и изостанаха традиционните посещения на представители на български държавни институции, кметове на български общини, университети, граждански сдружения и индивидуални лица по повод 19 февруари.

Българската държава бе представена само от консулите на Генералното консулство на Република България в Ниш, г-н Илия Бонджолов и г-н Петър Дънов.

Затова пък КИЦ „Босилеград” и Граждански комитет „Западни покрайнини” проведоха онлайн среща с една трогателна програма направена от председателя на Олимпийски клуб Босилеград, г-н Желко Насев. От името на КИЦ „Босилеград” слово изнесе Иван Николов. Приветствия отправиха зам. Председателя на ГК „Западни покрайнини” д-р Валентин Янев, представител на българското Посолство в Белград г-н Ивайло Кашканов и председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов. Включиха се и българи от Канада.

Основните послания в словото на председателя на КИЦ Иван Николов бяха, че с почитането на паметта на Левски ние трябва да се стремим „мислите и делата на Левски да станат част от мисленето, поведението и идентичността на съвременния българин”, но че неговата висока нравствена летва е недостижима и за най-ревностните му последователи.

„Образът на Левски в Босилеград трябваше да послужи като опора и предупреждение за това кои сме, какви сме и накъде отиваме”, каза Николов и продължи:

„Непримиростта на Левски към робството и тиранията, ни задължава и ние да не се примиряваме със лицемерието и двуличието на управляващите в Босилеград които си останаха тирани по убеждение и на гражданите които си останаха роби по душа.

Непримирими сме към ония които по всяка цена искат да променят  българското ни самосъзнание, езика, културата и историята;

Непримирими сме към ония които четири години не разрешават да поставим паметна плоча и да почетем паметта на жертвите от Босилеградския погром, оправдавайки по този начин убийците начело с Коста Печанац;

Непримирими сме към заглушаване на свободата на словото, правата на човека и особено правата на малцинствата, демокрацията, свободното движение на хора, стоки идеи и капитали;

Няма да се примирим до паметника на Левски да се чества „Ден на освобождението на Босилеград от българска фашистка окупация“. Това не само противоречи на историческите факти, не само е обидно за здравият разум, това ни разделя в името на имперският принцип „скарай и владей“. 

Няма да се примирим  в центъра на Босилеград да се кръстосват улици с имената на Георги Димитров и Маршал Тито”.

Онлайн срещата бе записана и разпространена чрез ютюб по социалните мрежи.

След срещата бяха положени венци и цветя от името на Генералното консулство, КИЦ „Босилеград”, Демократичния съюз на българите, Гражданско сдружение ГЛАС и общинската организация на ВМРО в Кюстендил.

КИЦ „Босилеград”

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>