Новини

КИЦ се срещна с новия шеф на ДАБЧ

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов на 01. 04. 2015г. проведе работна среща с председателя на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов, а на 02.04.2015г. и с председателя на БККС Лазар Младенов. На срещата подробно бяха разисквани решенията за настаналите проблеми и възможностите за всестранно сътрудничество между КИЦ „Босилеград“ и ДАБЧ с цел изучаването на българския език и развитието на българската култура и просвета в Западните покрайнини.

В резултат на проведените разговори, Председателят на ДАБЧ Борис Вангелов със заповед № 21/03.04.2015г. е ОТМЕНИЛ Заповедта № 14 от 12. 02. 2015г. издадена от бившия и. д. Председател на ДАБЧ Димитър Владимиров за „заличаването на регистрацията на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград“ и БККС от водения от ДАБЧ Регистър на организации на българи, живеещи извън Република България съгласно чл. 3, ал. 1, т. 2 от Закона за българите живеещи извън Република България“.

С тази заповед частично е призната, но не и напълно премахната вредата която неоснователно и несправедливо бе нанесена на тези две български организации. Заповедта за „заличаването“ е била злоупотребена от кметската власт в лицето на кмета на Босилеград Владимир Захариев на срещата с българския премиер което отприщи политическата кампания на сръбските власти за закриването на КИЦ „Босилеград“ като най-активна българска организация в Западните покрайнини.
КИЦ „Босилеград“ изразява удовлетворение от разговорите с Председателя на ДАБЧ г-н Борис Вангелов и последвалото отменяне на заповедта за „изтриването“ от регистъра на ДАБЧ.

Босилеград, 03. 04. 2015г.

 

Подобни новини

Back to top button
>