Новини

КИЦ и ДСБ почетоха паметта на българските офицери

     По повод 102 години от пленяването и разстрелването на петима български офицери в Босилеград – полк. Иларион Танев, пор. Стефан Контев, пор. Станислав Стефанов, пор. Христо Владев и пор. Асен Минков, КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и специално дошли от София и Козлодуй гости, отслужиха панихида и положиха цветя на мястото на започнатата и недовършена паметна плоча в Босилеградското гробище.
Офицерите са пленени и избити на 28 юни 1913г. от ненадейно нахлулия 10-пехотен полк на Шумадийска дивизия в Босилеград.
Надгробните им паметници са просъществували до 70-те години на миналия век когато са били счупени и захвърлени неизвестно къде, а в техните гробове са погребани местни хора.
    WEB ЦветяПрез 2013г., по повод 100-годишнината от Балканската война, КИЦ „Босилеград“ задвижи акция за поставяне на паметна плоча на мястото където са били погребани офицерите. Строителните работи бяха прекратени, след като кмета на общинат Босилеград Владимир Захариев не разреши и препрати преписката в Министерството на социалната политика и трудоустрояването – отдел „Паметници“. И Министерството и Завода за защита на паметниците в Ниш се обявиха за ненадлежни, а срещу КИЦ-а започнаха следствени действия. Поради всичко това, паметната плоча вече две години не може да бъде поставена.
    КИЦ „Босилеград“ счита, че е недопустимо по повод отбелязването на 100 години от Балканската война да продължава вражеското отношение към загиналите български офицери и войници. Преосмислянето на историческите поуки и уважението към паметта на загиналите, е път към трайно помирение между българския и сръбския народ и цивилизационна крачка на Р Сърбия към членството й в Европейския съюз. Недопустимо е също така, българските държавници постоянно да подчертават „добрите отношения“ с Р Сърбия, докато тя се отнася по такъв нецивилизован начин към паметта на българските офицери, при това избити по един престъпен начин противно на всички международни военни конвенции.

 

 

Подобни новини

Back to top button
>