КИЦ дейности по години

Културни мероприятия през 2001 г.

8-14. 01. 28 деца от Босилеград и 6 банатски българчета от Иваново в организация на КИЦ почиват на Боровец. Спонсор е Народното събрание. 5 деца от Босилеград участват на семинар в хотел “Олимп”.

17. 01 В КИЦ в Босилеград гросмайстора Кирил Георгиев изнася сеанс с босилеградските любители на шахмата.

18-19. 01. По повод Богоявление и Йордановден гостува детски хор от София с ръководител Весела Илиева. Присъства и българският посланик Ивайло Трифонов.

26. 01. Промоция на книгата на Тодор Димитров “Босилеградския край в сръбската експанзия към българските земи”. Гости: Екатерина Керемидарска, Василка Стойнева, Йорданка Янчева и Ангел Джонев от Историческия музей в Кюстендил.

01. 02. На граничния преход “Рибарци” секретарят на КИЦ-а Александър Димитров е върнат при влизането в България заради това че носи 20 български книги.

16. 02. По повод обесването на Левски писателката Елена Огнянова и формация “Чинари” изнасят културна програма в салона на КИЦ-а.

19. 02. Делегация на КИЦ и ДСБЮ полагат венци пред паметника на Апостола в София.

21. 02. Ретроспективна изложба на репродукциите на Владимир Димитров Майстора. След това се провежда представяне на книгата на Радко Стоянчов “Стената на плача”.

01. 03. В КИЦ започва тримесечен курс по английски език финансиран от босилеградският бизнесмен Никола Стоянчов.

02. 03. По повод 3 март е организирана културна програма с помощта на фолклорна формация “Чинари”. Стихове от Ботев и Вазов рецитира актрисата Джуни Александрова. Гости: Петя Йотова от Столична община и Йордан Колев от Държавната агенция за българите в чужбина.

10. 03. В организация на КИЦ “Цариброд” и “Левски” 10 фена от Босилеград присъстват на мача Левски – Ловеч. Вечерта присъстват на специален концерт.

24. 03. В организация на КИЦ и БФС 55 любители на футбола от Босилеград на стадион “Българска армия” присъстват на мача България – Исландия.

28. 03. КИЦ в Босилеград и БФС организират 10 фена от Босилеград които присъстват на мача България – Ирландия.

13. 04. Представител на Европейската наблюдателска мисия на Косово г-н Волфганг Обермилер посещава КИЦ в Босилеград и провежда разговори с кмета Миле Миленов, преседателя на ДСБЮ Арсо Тодоров и председателя на КИЦ-а Иван Николов.

28. 04. Повежда се осми Великденски турнир по чупене на яйца. Участват 168 деца. Културна програма провеждат Дарик радио и “Нота бене”. Участват: младежки църковен хор с диригент Боряна Найденова, синфоничен квартет “Арт музика” и артистът Димитър Герасимов.

01. 05. Представител на КИЦ-а Радко Стоянчоов в Петрич участва на традиционния фестивал на българския фолклор.

02. 05. КИЦ в Босилеград и Дамски хор “Неразделни” от Кюстендил организират тържествена програма по повод първомайските празници.

04. 05. Делегация на фен клуб “Левски” от Босилеград полагат цветя пред паметника на Георги Аспарухов-Гунди.

05. 05. КИЦ в Босилеград и Националната спортна академия организират 8 деца от Босилеград които участват на международен Турнир посветен на швейцарските учители.

08. 05. Столичен общински съвет предава на КИЦ в Босилеград спортен инвентар за нуждите на спортния комплекс “Пескара”.

14. 05. КИЦ “Цариброд” Босилеград и фолклорна формация “Струмски полъх” изнасят културна програма в с. Долно Тлъмино.

09-10. 05. Иван Николов участва на Третия национален фестивал на детската книга в Сливен 2001. където говори за образованието и културата на българското малцинство.

19. 05. В организация на КИЦ Ветераните на “Младост” от Босилеград играят реванш с ветераните на “Левски” в София.

22. 05. КИЦ в Босилеград и Столична община за първи път отбелязват Деня на българската култура и славянската писменост. Участват: вокална група “Диптих”, фолклорна формация “Чинари” и гости от Козлодуй.

26. 05. КИЦ в Босилеград води делегация от 20 души в Козлодуй по повод откриване на възпоменателна плоча по повод 100 години от заселването на босилеградчани в Козлодуй и Ботевите тържества. В делегацията участва и кмета на Босилеград Миле Миленов.

02. 06. В КИЦ Босилеград една седмица твори известният български художник Иван Петков Кънев.

28. 06. Иван Николов участва на научна конференция на тема “Европейките стандарди в българското образование” в Дупница.

11. 07. В организация на КИЦ в Босилеград се провежда масов концерт на открито на рок-групите “Сигнал” и “Хазарт пред около хиляда присъстващи.

21-31. 07. В организация на КИЦ “Цариброд” 51 курортисти летуват в Равда.

23. 07. – 01. 08. КИЦ и фондация “Фактори 21 век” организират почивка за 10 деца от Босилеград във Велинградските бани.

03. 08. КИЦ “Цариброд” и народния певец Илия Луков организират масов концерт-спектакъл на народна музика в Босилеград.

18-19. 08. Представител на КИЦ-а в Босилеград Радко Стоянчов в местността Предела край Петрич участва на Осмия пореден събор на народното творчество.

21. 09. Председателят на КИЦ-а в Босилеград Иван Николов и секретарят Александър Димитров в Кюстендил се срещат с премиера на България Симеон Сакскобурготски и накратко го запознават с положението на българското малцинство. По същото време около 50 босилеградчани преселници в Козлодуй идват на посещение в Босилеград и гостуват на КИЦ.

03. 10. КИЦ в Босилеград и Регионалния исторически музей в Кюстендил откриват фототодокументална изложба под заглавие “Мост между два бряга”. Института по земеделие от Кюстендил открива изложба с над 120 вида ябълки от Босилеград. Столична община София и КИЦ организират богата културна програма със смесеният хор “Филип Аврамов” и младежка формация “Витоша”. Гостува българският посланик в Белград Яни Милчаков.

23. 10. В Дупница се провежда представяне на книгата на Иван Николов “Послание към Тангра”.

01. 11. В КИЦ се открива изложба на картини от Босилеград на художника Иван Кънев. Присъстват Георги Белчев – общински съветник и директор на Столична библиотека, Никола Хаджиев директор на църковния исторически музей и др. Гостува секретарят на Народното събрание на Република Огнян Аврамов, секретарката на БНР Поля Станчева, журналисти от БНР и други столични вестници. Югославските власти задържат на митницата 17 кашона с книги. Представител на КИЦ-а присъства на приема организиран от българското посолство в Белград по повод Деня на народните будители.

08-09. 11. Представителите на КИЦ-а Иван Николов и Александър Димитров в Белград участват на научна конференция с международно участие на тема: “Преход и положението на малцинствата”.

21. 12. Група босилеградчани в организация на КИЦ се срещат с легендарния германски футболист Франц Бекенбауер.

24. 12. КИЦ в Босилеград и Столична община София организира тържествен концерт на певицата Джина и дъщеря й Мартина. Разделени са 120 новогодишни пакетчета.

Предишна страница 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Следваща страница
Back to top button
>