КИЦ дейности по години

Културни мероприятия и събития през 2000 г.

10-18. 01. В организация на КИЦ 30 деца от Босилеград зимуват в курортния център “Боровец”. Преподавателката Валентина Христова от Босилеград е уволнена поради това че е придружавала децата.

20 – 22. 01. КИЦ организира шахматен турнир за възрастни и деца.

10. 02. Кюстендилският театър в салона на КИЦ изпълнява пиесата “Колекционерът”.

18. 02. Кръгла маса за живота и делото на Левски. 19. 02. Делегация на КИЦ и ДСБЮ полага цветя пред паметника на Апостола в София.

25. 02. КИЦ и кюстендилския Исторически музей организират фотодокументална изложба за живота и делото на Левски.

05. 03. Концерт народна музика в салона на КИЦ. Организатор Столична община София. Изпълнители: фолклорна формация “Средец”.

27. 03. Премиера на филма “Вагнер”. Гостува режисьорът Андрей Слабаков, актьорът Христо Гърбов, Валентин Танев и др.

05. 05. Концерт български народни песни и танци по повод Гергьовден.

22. 05. По повод Деня на българската култура и на славянската писменост в КИЦ-а гостува кюстендилският хор “Ангелогласни”.

01. 06. Театър “Сириус” в салона на КИЦ изпълнява 3 детски пиеси по повод Международния ден на детето. 1

2-15. 05. КИЦ “Цариброд” в Босилеград организира двудневна екскурзия за 40 души до Будапеща. Целта на екскурзията е да покаже на българите в Югославия една европейска столица и положението на българското малцинство в Унгария. Българският Културен център в Будапеща прави промоция на стихосбирката на Иван Николов “Послание към Тангра”.

02-03. 06. Председателят на КИЦ “Цариброд” в Босилеград и секретарят Александър Димитров в черногорският курорт Будва участват на научна конференция по проблемите на малцинствата. Участват неправителствени организации и политически организации на малцинствата в Югославия. Иван Николов поднася доклад за положението на българското малцинство и провежда едночасова среща с Високия комисар по правата на малцинствата при ОСЦЕ Макс ван дер Щул и неговите съветници Мартин Чаплински и Стефан Василев. На конференцията присъства и Миле Тодоров представител на Хелсинкския комитет за правата на българите в Югославия.

14. 06. Промоция на книгата “Дойранската епопея”.

17-27. 06. КИЦ и фондация “Фактори 21 век” организират екскурзия за 9 деца от Босилеград в Приморско.

20-30. 06. КИЦ “Цариброд” в Босилеград организира летен турнир по плажен волейбол. ФК “Младост” не разрешава ползването на терена за провеждане на турнир по футбол на малки врати.

08. 09. Иван Николов и Александър Димитров от КИЦ “Цариброд” в Босилеград и Миле Тодоров от Хелсинкския комитет за защита на правата на българите в Югославия участват на кръгла маса на тема: “Националните малцинства в Сърбия”. В присъствието на 62 изтъкнати научни и политически имена от Сърбия и Войводина Иван Николов говори за положението и проблемите на българското малцинство в Сърбия.

01-10. 07. КИЦ “Цариброд” и фондация “Фактори 21 век” организират безплатна десетдневна почивка за 10 деца от Босилеград в Приморско.

21-31. 07. В организация на КИЦ-а в Босилеград, Народното събрание и Националният център за ученически отдих туризъм и спорт организират безплатна почивка за 50 деца от Босилеград. Около 20 души летуват срещу заплащане в Равда в организация на КИЦ.

11-13. 08. Представител на КИЦ-а в Босилеград Радко Стоянчов участва на VІІІ национален събор на българското народно творчество в Копривщица.

22-26. 08. КИЦ в Босилеград организира четиридневна екскурзия из цяла България за 50 души. Екскурзията завършва на Общобългарския събор “Рожен 2000”.

22. 08. Промоция на стихосбирката на Иван Николов “Послание към Тангра” в Карлово.

26-28. 08. Иван Николов, Александър Димитров и председателя на ДСБЮ Арсо Тодоров с представители на други български организации и институции от България и чужбина участват на научна среща в Пампорово. Представител на КИЦ се среща с президента на България Петър Стоянов.

08-09. 09. Иван Николов и Александър Димитров участват на кръгла маса на тема “Националните малцинства в Сърбия” в Нови Сад.

20. 09. В салона на КИЦ се провежда учредително събрание на фенклуб “Левски”.

30. 09. КИЦ и Дарик радио провеждат дарителска акция за събиране на помощи за социално слаби деца от Босилеград. С усилията на Външно министерство пратката е прекарана през границата и в следващите дни са раздадени: 100 ученически чанти, 1500 тетрадки, писалки и други ученически пособия.

31.10. КИЦ “Цариброд” в Босилеград, Държавната агенция за българите в чужбина и Историческия музей в Кюстендил по повод Деня на народните будители организират фотодокументална изложба за живота и делото на Емануил Попдимитров. Ансамбъл “Средец” с ръководител Марин Маринов за първи път изпълняват програмата си в Голямата зала на Културния център. Гости: Симон Спасов председател на Държавната агенция за младежта и спорта, шампионът по спортна стрелба Таню Киряков, Юрий Юнишев, Стоян Райчевски, Александър Бакалов.

09.11. Вечер на Дарик радио в КИЦ-а. Гости: Владимир Танев –програмен директор, Дачо Дачев – рекламен директор, журналисти: Мартин Карбовски, Марина Евгениева, Мария Цанкова.

04. 12. В организация на КИЦ-а в Босилеград се провежда приятелски мач между ветераните на “Левски” и “Младост” от Босилеград. Първият опит се проваля месец преди това когато българските ветерани бяха върнати от границата.

21. 12. По повод българска Коледа и Новогодишните празници Фолклорна формация “Биляна” и театър “Жар” от София изнасят богата програма в салона на КИЦ-а и раздават коледни пакетчета.

28. 12. Отново е задвижено издаването на “Бюлетина”.

Предишна страница 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Следваща страница
Back to top button
>