КИЦ дейности по години

Културни мероприятия и събития през 1999 г.

5-7. 01. След пауза от 18 години в КИЦ се провежда шахматен турнир в Босилеград. Участват 14 състезатели.

08. 01. Коледен концерт на певицата Любка Рондова и Илия Луков. Гостуват депутатът Стоян Райчевски председател на Парламентарната комисия по културата и медиите, Свилен Симеонов началник отдел връзки с чужбина към Столична община София, Антоан Николов от Столичен общински съвет и др. Кметът на София Стефан Софиянски изпраща приветствено писмо. Концертът се провежда на открито. На другия ден секретарят Александър Димитров е извикан да дава показания в полицията.

29. 01. КИЦ “Цариброд” в Босилеград почва да прожектира филми два пъти седмично, благодарение на новата си придобивка видео-стена подарък от Народното събрание.

13. 02. В Цариброд се чества една година от откриването на КИЦ. Посланик Ивайло Трифонов заявява: “…от 20 години състоянието на българският език сред нашите сънародници става все по-лошо”. В приветственото слово на кмета на София Стефан Софиянски се казва: “Датата на откриването е предвестник на новото начало в общуването ни като свободни хора и граждани, като българи живеещи в двете съседни балкански страни… Култура и информация – две ключови думи в развитието на съвременния демократичен свят, две понятия превърнати в символи на днешния и утрешен ден, на новото хилядолетие. Каква по-благородна мисия от това, усещайки пулса на времето да станеш проводник и строител на новия свят, на светът без граници, на новата самоличност на човека – гражданин на света. Неограничен обмен на хора, информации, идеи и знания, са част от изграждането на световното отворено общество. Времето на глобалния свят, свят без граници”.

17. 02. КИЦ в Босилеград, Агенцията за българите в чужбина, Столична община, фондация “Бъдеще за България” и Историческия музей в Кюстендил откриват изложба за живота и делото на Васил Левски. Присъстват гости от Агенцията за българите в чужбина, Столична община София и Столична билиотека.

19. 02. Делегация на ДСБЮ и КИЦ полагат венци и цветя пред паметника на Апостола в София.

24. 03. Започват НАТО бомбардировките над Югославия. КИЦ “Цариброд” в Босилеград преустановява дейността си съгласно наредбите за военно положение. “Бюлетина” е спрян.

04. 08. В организация на КИЦ “Цариброд”, Народното събрание на Република България, Националният център за ученически отдих, туризъм и спорт и Национален детски комплекс “Равда”, 58 ученици, студенти и водещи провеждат десетдневна почивка в Равда и на връщане на 15 август посещават Рилския манастир. Почивката е спонсорирана от Народното събрание.

20. 09. По повод традиционният празник на Босилеград “Малка Богородица”, КИЦ-а в Босилеград и Националния филмов център от София провеждат премиерата на филма “След края на света”. Гостуват двамата известни български артисти Никола Рударов и Георги Русев, с експертите по филмово продуцентство Маргарита Стефанова и Ирина Канушева.

21. 09. По повод годишнината от откриването си и традиционният народен празник “Малка Богородица”, КИЦ-а в Босилеград с помощта на Икономическия техникум “Йордан Захариев” и Историческия музей “Йордан Иванов” от Кюстендил открива изложба за живота и делото на Йордан Захариев. Гостуват представители на българското посолство в Белград, Агенцията за българите в чужбина, Народния театър и Историческия музей от Кюстендил, радио “Перун” и детски хор “Ангелогласни”. Прочетено е приветствено писмо от българският зам. министър по културата Николай Поляков. От официалните югославски и общински власти отново няма никой. Общинският Културен център не разрешава ползването на залата за провеждане на културна програма. Квартет “Славей” и танцовия състав “Илинден” изпълняват програмата си на площадката на КИЦ-а плътно обградени от няколко стотин хора.

21. 10. КИЦ в Босилеград и ПФК Левски организират група от 50 фена за посещение на мача “Левски” – “Ювентус”.

02. 10. КИЦ “Цариброд” в Босилеград организира културна програма по повод една година от откриването си. Присъстват гостите: Ана Мария Тотоманова зам. министър на МОН, Александър Бакалов политически съветник на българското посолство в Белград, Марин Жабински главен секретар на Агенцията за българите в чужбина, Георги Белчев директор на Столична библиотека, Стоян Хранов председател на ФК “Левски” и Небойша Иванов директор на КИЦ “Цариброд”. Поздравителни телеграми изпращат Марин Райков зам. министър на външните работи на България и Емма Москова министър на културата. Зам. министър Тотоманова заявява: “Аз се радвам че за една година вашият център е направил толкова много, и тука имате възможността да чувате гласовете на своите братя от България. Ние отвъд границата имаме дълг към вас който в последните години се опитваме да изкупим. Незнам дали това което правим е достатъчно”. Александър Бакалов каза: “Вашата съдба е във вашите ръце, България е с вас”! Марин Райков: “…искам да изразя уважението си към силата на вашия дух в най-добрите традиции на българското Възраждане”.

11. За първи път в КИЦ в Босилеград се чества Деня на народните будители.

11. 11. Със специално писмо Министерството на информациите на Република Сърбия забранява печатенето на “Бюлетина”!

20. 11. Шахматна среща в КИЦ между шахматните клубове на Босилеград и Цариброд.

04. 12. В КИЦ гостува група на кюстендилският артист Давид Алфандари и изпълнява детската пиеса “Клоунът Пидони” и монодрамата “Греховната любов на Зограф Захари”.

09. 12. Литературна вечер по повод 50 години от смъртта на Елин Пелин.

14. 12. Концерт народна музика. Изпълнители Христина Ботева, Стоян Борисов и Мими Тарлакова с танцов състав “Средец” и детски театър “Сириус”.

22.12. Александър Димитров пред КИЦ и представител на Външно Министерство на Република България доставят ценна хуманитарна пратка от 10 тона мазут за Здравния дом в Босилеград

24. 12. КИЦ “Цариброд” с помощта на Столична община София организира културна програма по повод Коледните и Новогодишните празници.

Предишна страница 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Следваща страница
Back to top button
>