КИЦ дейности по години

Културни мероприятия на КИЦ “Босилеград” през 2009 г.

Коледна програма въпреки всичко

Неприятностите по отбелязването на Коледните празници тази година ни върнаха в годините на откриването на КИЦ-а когато пренасянето на подаръци за деца от България беше истински подвиг. Въпреки че сръбските митнически власти направиха всичко възможно КИЦ “Босилеград” да не може да внесе Коледните подаръци за деца, в стола на основното училище в Босилеград КИЦ и Столична община София изнесоха културна програма за деца в която участваха Дядо Коледа, Снежанка и малките танцьорки от танцова формация “Блясък” към Народно читалище “Света София” от София.

След програмата Дядо Коледа, в лицето на актьора Дечко Чунтов раздаде на децата лакомства и играчки. “Жени Герб” на децата с любов По повод Коледните и Новогодишни празници Демократичния съюз на българите и женската организация към политическата партия “Герб” от Кюстендил раздадоха подаръци на учениците от българските паралелки в основното училище в Босилеград.

Посланикът Георги Димитров в Босилеград

На 26 януари посланикът на Р България Георги Димитров с група представители от българското посолство и външно министерство и Генералния консул на Р България Георги Юруков гостуваха в Босилеград и се срещнаха с кмета на общината Владимир Захариев а след това посетиха детската градинка, основното училище и Културно-информационния център “Босилеград”.

Гостите отдадоха специално внимание на най-малките в детската градинка както и на учениците от първи до четвърти клас като с известно закъснение им раздадоха коледни подаръци. На КИЦ-а посланик Димитров подари книги за библиотеката. В разговорите с директора на училището Методи Чипев са обсъждани възможности за кандидатстване по проекти пред еврофондовете за реконструкция на основното училище, а в разговорите с представители на КИЦ “Босилеград” – за намиране на средства за довършване строежа на черквата в село Паралово и реконструкция на черквата в с. Извор.

Подробно бе обсъдено положението на българското малцинство в Сърбия, нарушаването на правата му в областта на образованието на български език, нарушаване на правото на вероизповедание на български език, служебната употреба на български език и пр. както и предусловията за икономическо възстановяване на района – модернизиране на пътната мрежа и гранично-пропусквателния пункт “Рибарци-Олтоманци. Бе обсъдена и организацията на предстоящия Великденски фестивал. На разговора присъстваха йеромонах Йоан и председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов.

ДАБЧ в Босилеград

Държавната агенция за българите в чужбина, КИЦ “Босилеград” и Основното училище “Г. Димитров” на 30 януари в детската градинка изнесоха културна програма за най-малките от предучилищна възраст и първокласниците от основните училища в Босилеград и Райчиловци.

Известният драматург, писател и детски поет Панчо Панчев рецитираше свои стихове, разкази и гатанки а актрисата Наталия Лечева от софийския куклен етатър към театрална агенция “България” изпълни детската пиеса “Защо мишките не знаят да четат”. Накрая Дядо Коледа (Любомир Ралчев) раздаде коледни подаръци на децата. ДАБЧ бе представена от проф. Йордан Колев. Театралната агенция “България” и ДАБЧ вече четвърта поредна година изнасят коледни програми в Босилеград.

Поклонение пред паметника на Апостола

Вече пета поредна година паметникът на Апостола в Босилеград работи за българската култура и българското национално самосъзнание на българите в Босилеград. На 19 февруари тази година въпреки изключително студеното време КИЦ “Босилеград” отново събра на поклонение пред паметника на Апостола  представители на държавни институции, общини, политически и неправителствени организации от България, Посолството на Р България в Белград, общинското ръководство на чело с кмета Владимир Захариев, Културния център в Босилеград, и най-много ученици и учители от основното училище и Гимназията в Босилеград и обикновени граждани. В началото Йеромонах Йоан отслужи панихида пред паметника на Левски а поздравителни прочувствени слова за името и делото на Апостола казаха Иван Николов, председател на КИЦ “Босилеград”, кмета на Босилеград Владимир Захариев, представителят на българското посолство Васил Димитров и д-р Валентин Янев председател на Гражданско сдружение “Западни покрайнини”.

Почетен страж с националните знамена на България и ВМРО държаха членовете на Младежката организация от София и Пловдив. Народната певица Валентина Добрева и Венцислав Андонов преподавател на Националната музикална академия изпълниха български патриотични песни. Учениците от Босилеградското основно училище рецитираха стихове за Левски, след което гостите и домакините поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола. Сред тях бяха: Община Босилеград, КИЦ “Босилеград”, Културен център Босилеград, Демократичен съюз на българите, Посолство на Р България в Белград, Държавна агенция за българите в чужбина, Столична община София, Община Банско, Община Кюстендил, Национална спортна академия София, младежките организации на Пловдив и София, Национално движение “Западни покрайнини”, Национална телевизия “СКАТ” и други.

Мартеници по повод Баба Марта

В народните представи пролетта идва с пристигането на Баба Марта. КИЦ “Босилеград” и тази година по този повод раздаде мартеници главно на най-младите си посетители – учениците от основното училище. Забележително е, че в последните десетина години в Босилеград почти напълно бе възстановена българската традицията да се раздават и носят мартеници. Дори и в някои босилеградски магазини тази година се продаваха мартеници.

Благодарствен молебен

За първи път, по липса на други възможности и начини за отбелязване Културно-информационния център и Демократичния съюз на българите в Босилеград отбелязаха Деня на освобождението на България 3 март с благодарствен молебен в босилеградската църква “Рождество на Пресвета Богородица”. Молебена отслужиха заедно йеромонах Йоан и старейшината на босилеградските енории свещеник Миодраг Драшко. След молебена участниците си направиха снимка пред паметника на Левски и проведоха беседа[1]u1079 за трети март в КИЦ-а.

Курс по български език

В рамките на кандидатстудентската кампания КИЦ “Босилеград” и Национално движение “Западни покрайнини” с финансовата подкрепа на Дружеството за българо-германско приятелство от град Дармщат, Германия, от 1 март до края на юни ще проведат подготвителен седмичен курс по български език и литература за босилеградските кандидатстуденти на българските университети.

Преподавателката по български език и литература от Националната гимназия по древни езици и култури от София Анета Иванова всяка седмица ще държи по два часа в салона на КИЦ-а в Босилеград. Курсът ще продължи 50 часа. 25 кандидатстуденти от Босилеградската гимназия редовно посещават курса. КИЦ “Босилеград” планира през май да проведе и подготвителен курс по история.

КИЦ “Босилеград” на Регионална конференция на ученически организации от Югоизточна Европа. От 1 до 4 март тази година във Врънячка Баня се проведе Регионална конференция на ученическите организации от Югоизточна Европа на която участваха представители от Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна Гора, Косово, Македония, Албания и България. Конференцията е част от съвместния проект “Обединени ученически парламенти в акция” подкрепен от НПО “Народна помощ от Норвегия” и Министерството на младежта и спорта на Република Сърбия в рамките на Младежката програма за Югоизточна Европа. Организатори на конференцията бяха Едукационния център от Лесковац, Едукационния център от Крушевац и Младежкия комуникационен център от Баня Лука.

Целта на конференцията бе да обърне внимание върху бъдещите насоки за развитие на ученическите организации и инициативите на младите в страните от Югоизточна Европа, а представителите на правителствата имаха възможност да представят постиженията и резултатите в развитието на ученическите организации в техните страни. Стана ясно, че в периода на прехода страните от Югоизточна Европа срещат еднакви проблеми и предизвикателства. Динамичните промени в младежката политика показаха колко е важна ролята на младите в изграждането на демократичните общества. Конференцията бе замислена като възможност за обмяна на опит, добра практика и предизвикателства в областта на ученическото организиране както и за дебат по въпросите за сътрудничество и съвместни инициативи.

Изхождайки от добрите партньорски отношения с КИЦ “Босилеград” Едукационния център от Лесковац в последния момент се обърна с молба за съдействие за осигуряването на участници от България. Използвайки сътрудничеството и приятелските отношения с българската неправителствена организация занимаваща се с проблемите на младежта “Заедно за децата”, КИЦ “Босилеград” осигури присъствие на ученическите организации от България на конференцията. За сметка на това, организаторите осигуриха присъствието на КИЦ “Босилеград” на конференцията.

В рамките на конференцията се проведе и панаир на ученическите организации на който те се представиха с материали свързани с тяхната дейност. Участието на българската делегация бе забележително не само с активното участие и опита и постиженията на българските ученически организации, но и с това че конференцията се проведе по време на българския национален празник 3 март и мартениците с които българите украсиха всички участници на конференцията.

Предишна страница 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Back to top button
>