Без категория

КИЦ „Босилеград“ отбеляза Деня на народните будители

С три културни прояви КИЦ „Босилеград“ на 1 ноември вечерта отбеляза Деня на народните будители.

В изпълненият салон на КИЦ-а, председателят Иван Николов поздрави гостите и каза: „Деня на народните будители е един оригинален български празник с  който почитаме паметта на великите личности на България които допринасят за събуждането на българския дух от апатията, летаргията и нихилизма който  периодично ни залива. Днешните будители допринасят  да имаме повече самочувствие и национално достойнство което ни е толкова необходимо“.

Николов също подчерта, че Денят на народните будители тази година е протекъл в знака на посещението на Парламентарната делегация начело с Председателя на Народното събрание Димитър Главчев в Белград, където проблемите на Босилеградска и Царибродска община бяха поставени в сръбската Скупщина, пред премиерката Ана Брънабич и президента на Сърбия Александър Вучич.

Вторият секретар на българското посолство в Белград Юлиан Китипов откри изложба „1100 години от Успението на Климент Охридски – ученика и учителя“ подчертавайки, че имаме пълно основание да се гордеем с приноса на Климент Охридски за създаване на кирилицата и славянската писменост, както и с това, че  кирилицата и българският език днес са едни от официални писма и езици на Европейския съюз. Изложбата е изработена от Държавния културен институт при Министерството на външните работи и СУ „Климент Охридски“ и е била представена в двореца на Княгиня Любица в Белград.

Историк Ангел Джонев представи фото-албума „Йордан Захариев – Изследовател с обектив“ със 709 снимки от Кюстендилско Крайще създавани в продължение на половин век от на  един от най-големите босилеградски будители Йордан Захариев. Той проследи жизненият и творчески път на Йордан Захариев и представи богатото му фотодокументално наследство за Кюстендилско краище представено в албума.

Столична община изнесе програмата на вечерта която е част от календара на културните събития на Столична община „Български общности зад граница“. Актьорите Василка Сугарева и Здравко Димитров с музикален съпровод на кавал в изпълнение на Любомир Желев, вдъхновено рецитираха стихове на Христо Ботев, Иван Вазов, Станка Пенчева и Недялко Йорданов и приковаха вниманието на посетителите на вечерта в продължение на един час.

По повод Деня на народните будители на КИЦ „Босилеград“ гостуваха представители на Регионален Исторически музей „Йордан Иванов“ и приятели на КИЦ-а от Дупница.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Петър Харалампиев изпрати поздравителен адрес.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>