Новини

КИЦ „Босилеград“ изпрати писмо до българските държавни институции и издаде съобщение за медиите по повод съкращаването на цифровия сигнал в босилеградско

Цифровизацията на българската телевизия лиши българите в Босилеградско от възможността да гледат каквато и да било българска телевизия. С оглед на това, че предстои изключване и на аналоговия сигнал, българското население за първи път ще бъде лишено от възможността изобщо да гледа българска телевизия – единственото ефикасно средство което подържаше българския език  и българското национално самосъзнание сред българите в Сърбия, които, както е известно, са подложени на агресивна политика на национална асимилация – сърбизация.

С първите информации за цифровизацията, следвайки напътствията които многократно и ежедневно се излъчваха по българските национални ефирни телевизии, голяма част от българите в Босилеградско си купиха декодиращи устройства и с пускането на пробния цифров сигнал от март до август т.г. имаха възможност да гледат 8 български канала. Доброто качество на приема и предстоящото изключване на аналоговия сигнал доведе до увеличаване на интереса за цифровизацията. През август цифровия сигнал в Босилеградско изчезна поради провеждане на строително-монтажни работи по цифровизацията. След приключването на тези работи цифровия сигнал не се появи и след направените справки получихме обяснение, че той е пуснат само в държавните граници на България.

Българска телевизия в Босилеградско се гледаше откакто има такава телевизия и хората си настройваха антените към България дори и когато това не беше безопасно за тях. Недопустимо е днес, в ерата на телекомуникациите и евроинтеграцията  те да бъдат лишени от такава възможност. Още повече, че това противоречи на прокламираната българска държавна политика към българите в чужбина и даже обслужва великосръбската асимилационна политика срещу тях. Само тази великосръбска политика има интерес да изолира българското население в Западните покрайнини от българското информационно, културно и просветно пространство. Не е за пренебрегване и фактът, че значителна част от българското население в Западните покрайнини е с придобито българско гражданство и е недопустимо и то да бъде лишено от възможността да гледа българска телевизия.

Българският Културно-информационен център „Босилеград” споделя тревогите и възмущението на българското население в Босилеградско и призовава българските държавни институции и широката българска общественост да ни окажат нужното съдействие цифровия сигнал на българската телевизия отново да се разпространи на територията не само на Босилеградска община, но и по-далеч – навсякъде където живеят българи.

Председател на КИЦ „Босилеград”

Иван Николов

Подобни новини

Back to top button
>