Без категория

Кандидат-студентска кампания 2022/2023 по Постановление № 103/1993

В рамките на кандидат-студентската кампания за приемане на студенти, докторанти и специализанти за обучение в български държавни висши училища съгласно Постановление  № 103/1993 на МС, КИЦ „Босилеград” проведе два подготвителни курса по Български език и литература и Българска история. Босилеградските кандидат-студенти в България имаха възможност да опреснят и задълбочат знанията си по български език и българска история. Това беше особено полезно след две години онлайн обучение в пандемична обстановка. За съжаление, не всички поискаха да използват тази възможност.

Освен това, КИЦ „Босилеград” ежедневно беше на разположение на кандидат-студентите с консултации, регистрация, сканиране и прилагане документи онлайн на електронната платформа на Министерството на образованието и науката на Република България.

Квалификационните общообразователни тестове по Български език и литература и Българска история ще се проведат на 4 юли, а специализираните тестове по Биология и Химия за специалностите „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация” на 5 юли т.г. в Гимназията в Босилеград. Ще присъстват представители на Министерството на образованието и на българските дипломатическо-конзуларните представителства в Република Сърбия.

Подготвителните курсове са част от дейността финансирана по Програмата за подкрепа на българските организации в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова и на граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.

КИЦ „Босилеград”

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>