Новини

Кандидатстудентска кампания по Постановление № 103

В рамките на кандидатстудентската кампания, представители на Министерството на образованието, Държавната агенция за българите в чужбина, Генералното консулство на Р България в Ниш и КИЦ „Босилеград“, в Босилеградската гимназия представиха условията за следване на българските университети за българите в чужбина по Постановление № 103.

Правителството на Р България тази година предоставя 2000 места на българските университети за кандидатстуденти и специализанти от най-различни специалности за българите в чужбина. Кандидат-студентите от българска народност извън България ще полагат квалификационни изпити по Български език и литература и Българска история.

Записаните студенти от чужбина имат осигурени общежития и стипендии.

Представителите на Министерството на образованието раздадоха на босилеградските кандидати-студенти актуализирано издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с богата информация за специалностите и професионалните направления на 51 акредитирани висши училища в България по които може да се получи висше образование.

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>