Без категория

Започна „XIV-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022”

Днес, 01.07.2022г. в 09:00ч. в Босилеград,в местността „Добри дол” започна реализацията на проекта „XIV-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022”. Събитие, което винаги се чака с голям интерес на което най-много се радват децата на Босилеград. Днес бяха раздадени екипировките на първата смяна от 50 деца и им беше представена програмата по която децата ще си играят на олимпиада и ще придобият полезни знания.

Проектът е изработен от спортни специалисти на Национална спортна академия и се финансира по програмата „Българска помощ за развитие” на Министерството на външните работи на Република България.

Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград” и Олимпийски клуб Босилеград.

През юли и август специалисти по физическо възпитание и спорт и възпитаници на Национална спортна академия „Васил Левски, на лагерен принцип в две групи, ще обучават около 100 деца от Босилеград и други места в нравствени добродетели, дух на толерантност, зачитане на културните традиции, солидарност през свободното време и здравно и двигателно развитие чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции.

Обучението се основава на съчетание между обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора и др., както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празник, състезания и шествие в града.

Децата ще се обучават и възпитават да разпознават и да се пазят от опасните прояви в съвременното общество – насилието, наркоманиите, асоциално поведение и криминални прояви.

След десетина дни обучение и възпитание чрез игра и спорт, на 11 юли, организаторите ще спретнат малко тържество на което ще поканят представителите на спонсора и родителите на детско олимпийско тържество на което ще демонстрират уменията си.

КИЦ „Босилеград”

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>