Без категория

Започва „XIIІ-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021”

 

На 4 юли, в 11:00ч. местно време, в Босилеград, в местността „Добри дол”, ще стартира началото на реализацията на проекта „XIIІ-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021” по програмата на Министерството на външните работи на Република България „Помощ за развитие”.

През юли и август специалисти по физическо възпитание и спорт и възпитаници на Национална спортна академия „Васил Левски“ от София, на лагерен принцип, в две групи, ще обучават около 100 деца от Босилеград и Райчиловци. Обучението ще се основава на традиционните нравствени добродетели, духа на толерантност, зачитането на културните традиции, солидарност през свободното време, здравно и двигателно развитие чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции.

Децата винаги с нетърпение и вълнение  очакват началото на ваканцията. Под ръководството на педагогическите ръководители Желко и Силвия Насеви, в продължение на юли и август децата ще се обучават и възпитават да разпознават и да се противопоставят на неблагоприятните явления в поведението на младите хора – наркомания, асоциално поведение и криминални прояви.

Обучението се основава на съчетание между игра и обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора и др., както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празник, състезания и шествие в града.

Очаква се „XIIІ-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021” да бъде открита от посланика на Република България в Белград н.пр. Петко Дойков.

С оглед на все още актуалната пандемична обстановка, на децата освен спортни екипи и други предвидени с проекта спортни пособия и реквизити и храна, ще бъдат осигурени и съответните мерки за защита от КОВИД-19.

Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград” и Олимпийски клуб „Босилеград“.

Иван Николов

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>