Новини

Емануил Попдимитров – глас и съвест на нашия народ

Тази година навършват 130 години от рождението на Емануил Попдимитров – български поет, философ, литературен критик, писател, полиглот, преводач и общественик.
В поезията си и литературата той е представител на символизма – устремен към високи духовни идеали и хармония с природата и вечната женственост.
Емануил ПопдимитровВ обществената си дейност Емануил Попдимитров е символ на борбата за правата и интересите на българите от Западните покрайнини. Роден в село Груинци, Босилеградско, той е безспорно най-великата личност на Босилеградско Краище символизираща духовното единство на българите от Западните покрайнини с майка България.

По времето на комунизма и драматичните исторически събития в които българите в Западните покрайнини бяхме обречени на асимилация, името и делото на Емануил Попдимитров и Йордан Захариев се оказаха непреодолима пречка за завоевателите – ние вече имахме история и култура. Десетилетия наред поетът, литературният критик и философ Емануил Попдимитров бяха осъдени на забрава заради идеологическите предразсъдъци по отношение на правозащитната му дейност на българите в Западните покрайнини и криворазбраните „добросъседски отношения“.
В днешно време Българската култура отново преоткрива великия си поет, писател и философ, а българите в Западните покрайнини освен всичко това, откриват и великия си общественик – духовна опора за отстояване на националната си и културна идентичност.
С цел популяризиране на името и делото на Емануил Попдимитров сред българите от двете страни на границата, КИЦ „Босилеград“, Македонския научен институт и Института за исторически изследвания при БАН, Ви канят на 23 октомври 2015г. от 13, 00 часа в салона на КИЦ-а където ще се проведе научна конференция на тема „130 години от рождението на Емануил Попдимитров – глас и съвест на нашия народ“.
КИЦ „Босилеград“ призовава своите дългогодишни партньори, гражданите, културните дейци и културно-просветните институции в Босилеград, както и научните и литературни дейци в България да осветлят всички аспекти и да популяризират името и делото на Емануил Попдимитров по повод 130 години от неговото рождение.

Подобни новини

Back to top button
>