Във фокуса

Ездачът на апокалипсата

В Босилеград, който за съжаление, (все още) се намира в Сърбия в която управниците се кълнат в ЕС, и след един век не смее да се отдава почит и да се сложи паметна плоча на невинните жертви на сръбският четнически войвода Коста Печанац избити на 15-16 май 1917г. в Босилеград и околните села.

Поне така каза кмета и председател на Националният съвет на българското малцинство Владимир Захариев. И отказа да посрещне българската вицепрезидентка Илияна Йотова, защото, видите ли, не могъл „да й гарантира сигурността“ в Босилеград? Та от тогава и неговата сигурност в България е под въпрос, ама това е друга тема. 

Паметната плоча бе прибрана от полицията, да не би случайно с нея да се оскверни паметта на славния сръбски войвода Коста Печанац, който май нещо е роднина със сегашните СРС/СНС управници в Белград и за когото неговите четнически почитатели събират пари да му направят бюст паметник в Куршумлия.

Засега.

Щото не е изключено и наш батко Владко един ден да дръпне платното от паметника на Печанац в центъра на Босилеград. И под звуците на „Спремте се, спремте четници“ да дръпне една реч за славният сръбски войвода Печанац който със своите верни другари е нахлул в Горна и Долна Любата да ни „освободи“ от „майка България“!? Представяте ли си как хубаво ще пасне шайкачата с четническа кокарда върху олинялата вече „а ла мокра гарга“ прическа?

Не се смейте. Човекът има опит с тия работи. Вижте паметната чешма на „освободителите от българския фашизъм“ в центъра на Босилеград на три крачки вдясно от паметника на Левски.

Пък и какво друго може да направи?

Да не си мислите, че са го турили на тая длъжност да ни осигури работа, сигурност, здравеопазване и Босилеград да стане европейски град?

Няма такова нещо.

Той е довереното лице което трябва да продължи пъкленото дело на Печанац. Да изчисти завоюваните български територии от българи с щедрата подкрепа на внуците на рехабилитараният Печанац и с благословията и горещите молитви на Пахомия – Николай Велимирович.

И друго. Откъде-накъде тука ще се навърта някакъв български бизнесмен който ще дава работа на хората и ще ги върти на родните им огнища! Нали делото на Печанац изисква те час по-скоро да се махнат от тука и да освободят Босилеград от всякаво българско присъствие в името на Велика Сърбия.

И откъде-накъде тука на суверенната четническа територия ще идват български лекари да лекуват някакви болни българи, когато делото на Печанац изисква те да измрат колкото се може по-скоро за да може скиптъра на цар Душан да се протегне още по на изток, по възможност чак до Черно море!?

Та така, който и тая година не проумял няма и да проумее. В Босилеград не можем да почетем мъртвите, не можем да дадем работа на здравите и не смеем да окажем помощ на болните.

Особено ако лекарите са наши сънародници дошли от България.

Иван Николов

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>