КИЦ Босилеград

Долна Любата 15 май 2021

Макар и скромно, въпреки пандемията и гъсто разпоредените полицейските патрулки, малка група граждани и тази година на 15-ти май почетоха паметта на 34-те невинни жертви избити от разбойническата чета на сръбският поручик Коста Милованович Печанац. В село Долна Любата те се поклониха и положиха цветя пред гроба на учителя Стою Яначков Попов, убит на прага на родната си къща и в присъствие на семейството му. Гробът му е бил бутнат и така е оцелял до наши дни, когато беше открит от покойния босилеградски краевед Александър Младенов.  Димитър Димитров Треперски от Босилеград го възстанови в първоначалния му вид и го подържа и до днес.

Странно е, редовното полицейско присъствие по повод отбелязването на тази трагична за Босилеград историческа дата.

Усилията на българските организации в Босилеград да поставят паметна плоча с имената на жертвите завършиха с тяхната конфискация от страна на полицията в Босилеград и бяха върнати едва след настояване на българският президент Румен Радев по време на официалната среща през юни 2018г. в Белград и личната интервенция на президента Вучич.

Кметската власт в Босилеград и до сега не разрешава паметните плочи да бъдат поставени.

Да се надяваме, че на предстоящата президентска среща между Александър Вучич и Румен Радев на 23.05. 2021г. в Цариброд въпросът с поставянето на паметната плоча с имената на жертвите от Погромът в Босилеградско на 15-16 май 2017г. ще бъде отново поставен на най-високо ниво.