Без категория

Детска Олимпийска ваканция – първа част

С факелно шествие и репетиции за олимпийски театър приключи първата смяна на юбилярната 10-годишна „Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2018г.“ За втори път тя се финансира по програмата „Българско сътрудничество за развитие – Bulgarian development cooperation“ на Министерството на външните работи на Р България. Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград“ и „Олимпийски клуб Босилеград“.

В първата част КИЦ „Босилеград“ осигури заложените в проекта преносен компютър, фотоапарат, спортни екипировки, спортни уреди, купи, плакети и медали и други средства за детски творчески занимания и координираше всички дейности по проекта. По време на проекта, на децата се предлагаха закуски и сокове. Участниците във ваканцията си направиха фейсбук страница на която редовно отразяваха заниманията с кратки информации, снимки и видеоматериали.

Малките босилеградски олимпийци проведоха едно динамично лято през което имаха уникалната възможност не само да се забавляват, но и да научат много полезни за живота неща. Многостранно възпитание чрез игра и спорт, изобразително изкуство, музика, театър, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции, посещения на исторически забележителности – всичко това даде шанс на децата да открият и развият творческите заложби в себе си.

Педагогическите ръководители по проекта Желко и Силвия Насеви, възпитаници на Националнална спортна академия „Васил Левски“, дадоха всичко от себе си да научат децата  на взаимно сътрудничество, социално полезни дейности и изяви, развитие на колективно и индивидуално творчество. Помощниците-инструктори също поеха огромна част от грижата и отговорността за децата по време на ваканционните занимания. Те се постараха да ги научат на нови неща, но и да ги предупредят за опасностите които ги дебнат  в съвременния свят – наркомания, асоциално поведение, криминални прояви и нездравословен начин на живот. Особена старателност прояви кандидат-студентката на НСА „Васил Левски“ Кристина Василов от Босилеград която нито за миг не се отдели от децата.

Чест прави на Външно министерство и изпълнителите на проекта които успяха да мотивират децата които, вместо да скучаят и скитат из улиците, проведоха едно незабравимо лято което ще остави хубави спомени и трайни следи във възпитанието и образованието им.

От 4 август следва продължение на „Детската олимпийска ваканция Босилеград 2018“ – втора част.

Иван Николов

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>