Новини

Демократичен съюз на българите, обръщение до българските политици и медии

Демократичен съюз на българите, Главен съвет – Босилеград, излезе днес със съобщение до българските медии, чрез което се обръща до българските политици и българската общественост. ДСБ изразява тревога и възмущение от разразилата се напоследък кампания срещу българския Културно-информационен център в Босилеград и неговият председател Иван Николов.

В съобщението се казва: „Демократичният съюз на българите осъжда поведението на кмета на Босилеград Владимир Захариев, който по най-вулгарен начин злоупотреби с поклонението пред паметника на Левски на 19 февруари и името на българския премиер Бойко Борисов, за да злепоставя организациите и личностите, които не само построиха и поддържат този паметник, но и най-активно защитават правата и интересите на българите в Западните покрайнини. С това той показа истинското лице на антибългарската политика, на която служи. Владимир Захариев подло и злонамерено, в свойствения за него доноснически и интригантски стил, се опитва да злепостави КИЦ-а пред българският премиер, и то по същия начин, по който „защитаваше“ територията на Сърбия от „сепаратистите в КИЦ и ДСБ“, за да се хареса на сръбският президент Воислав Кощуница.“

И се заявява: „Закриването на КИЦ „Босилеград“ и премахването на Иван Николов е дълго жадувана мечта на всички, които искат да задушат гласът, чрез който говори българското малцинство в Сърбия, и то точно по времето, когато Сърбия трябва да отвори преговорните глави за правата на човека и правата на малцинствата. Това е и опит да се омаловажи и дискредитира Иван Николов и като човек, и като автор на Платформата за защита на правата на българското малцинство, както и самата Платформа като единствен от тоя род конструктивен и добронамерен опит за изнамиране на цивилизовано решение на проблемите на българското малцинство в преговорния процес за членството на Сърбия в ЕС. Борба срещу писатели, журналисти и поети се води само в най-тоталитарните и мракобесни режими. Замърсявайки медийното пространство с измислени и нарочно тиражирани „злоупотреби в КИЦ-а“, кметът Владимир Захариев не само иска да отмъсти на политическите си опоненти, но и да отклони вниманието на обществеността от собствените си престъпления и злоупотреби с държавни пари, похарчени за безсмислени и непотребни обекти, които години наред стоят недовършени и се разпадат.“

Демократичният съюз на българите призовава „българските държавни представители да не допускат да бъдат подведени от интригантските методи на Владимир Захариев и винаги да имат предвид антибългарският характер на неговата политика“.

ДСБ призовава и „българската общественост, българските журналисти, писатели, художници, учени и академици, всички заедно да застанем в защита на Културно-информациония център „Босилеград“ и неговият председател – последното оставало огнище на българщината…“

Следва целият текст.

Untitled1

Демократичния съюз на българите (ДСБ) изразява тревога и възмущение от разразилата се напоследък кампания срещу КИЦ „Босилеград“ и неговият председател Иван Николов – известен общественик, писател, публицист, поет, дописен член на Българската академия на науките и изкуствата, и редактор на списание „Бюлетин“. Самият факт, че тази кампания е насочена срещу нашият най-добър съвременен познавач и най-принципен и последователен правозащитник на правата и интересите на българите в Сърбия, недвусмислено показва кой стои зад нея – авторите и проводниците на геноцида срещу българското малцинство в Западните покрайнини, в лицето на „професионалните сърби“ от български произход, лидерите на сръбските националистически партии и Босилеградските управници.

За съжаление, в тази кампания пряко или косвено са вмъкнати и някои български държавни органи и институции, които вероятно са повлияни от вече споменатите сръбски „политици“ от български произход. Според статията във в. „Труд“ от 16 февруари т.г. „Кметът Владимир Захариев предал и документи за злоупотреби на културно-информационния център в града, в отговор на което премиерът наредил на външния министър Даниел Митов да прекрати финансирането на организацията“; пренасочването на Столична община от КИЦ към община Босилеград; заличаването на КИЦ и БККС от регистъра на ДАБЧ, както и разни други недостойни внушения и препоръки, които прозвучаха по повод „поклонението“ пред паметника на Левски, недвусмислено показват, че става дума за дирижирана акция срещу най-активната българска организация в Западните покрайнини и нейният председател Иван Николов.

Демократичният съюз на българите осъжда поведението на кмета на Босилеград Владимир Захариев, който по най-вулгарен начин злоупотреби с поклонението пред паметника на Левски на 19 февруари и името на българския премиер Бойко Борисов, за да злепоставя организациите и личностите, които не само построиха и поддържат този паметник, но и най-активно защитават правата и интересите на българите в Западните покрайнини. С това той показа истинското лице на антибългарската политика, на която служи.

Владимир Захариев подло и злонамерено, в свойствения за него доноснически и интригантски стил, се опитва да злепостави КИЦ-а пред българският премиер, и то по същия начин, по който „защитаваше“ територията на Сърбия от „сепаратистите в КИЦ и ДСБ“, за да се хареса на сръбският президент Воислав Кощуница.

За всеки добронамерен човек е ясно, че тази негова политика е съшита с бели конци, защото, ако наистина имаше доказателства за „злоупотреби“ в КИЦ-а, той с най-голямо удоволствие щеше да ги предаде на сръбската прокуратура, а не да подвежда българският премиер с доноси, интриги, измами и лъжи. Целта на тия подмолни действия е лично отмъщение към Иван Николов, който винаги е бил последователен и непримирим критик на неговото престъпно 13-годишно управление, през което той буквално опустоши Босилеград.

Закриването на КИЦ „Босилеград“ и премахването на Иван Николов е дълго жадувана мечта на всички, които искат да задушат гласът, чрез който говори българското малцинство в Сърбия, и то точно по времето, когато Сърбия трябва да отвори преговорните глави за правата на човека и правата на малцинствата. Това е и опит да се омаловажи и дискредитира Иван Николов и като човек, и като автор на Платформата за защита на правата на българското малцинство, както и самата Платформа като единствен от тоя род конструктивен и добронамерен опит за изнамиране на цивилизовано решение на проблемите на българското малцинство в преговорния процес за членството на Сърбия в ЕС. Борба срещу писатели, журналисти и поети се води само в най-тоталитарните и мракобесни режими.

Замърсявайки медийното пространство с измислени и нарочно тиражирани „злоупотреби в КИЦ-а“, кметът Владимир Захариев не само иска да отмъсти на политическите си опоненти, но и да отклони вниманието на обществеността от собствените си престъпления и злоупотреби с държавни пари, похарчени за безсмислени и непотребни обекти, които години наред стоят недовършени и се разпадат: водопровод, плувен басейн, спортна хала, мост, недовършени пътища, разровени тротоари и много други. Следствието, прокуратурата и правосъдните органи все още си затварят очите пред престъпните деяния на Владимир Захариев, вероятно заради политическите „услуги“, които той прави с антибългарските прояви по повод „Деня на освобождението на Босилеград от българските фашистки окупатори“, спиране на възстановяването на български войнишки гробища, разпускане на български паралелки, изхвърляне от служебна употреба на българският език и писмо, потискане на свободата на словото, борбата срещу частният бизнес и злоупотребите по време на избори. Даже падна толкова ниско да злоупотребява със здравето на хората и подадената медицинска помощ от страна на ВМА, за да ги изнудва да гласуват за него на кметските избори. Същевременно публично заявява, че по този начин той „пести“ пари на сръбската здравна каса?! По време на неговото управление населението на общината намаля над 20%, а смъртността е пет пъти по-висока от раждаемостта. Босилеград никога през новата си история не е бил изправен пред подобна икономическа, политическа и демографска катастрофа с перспектива напълно да изчезне от непоправимите последици на негово управление. Всички, които се солидаризират или само се снимат до него, рискуват да бъдат обвинени за съучастие в неговата зловеща политика.

Изхождайки от всичко това, ДСБ призовава българските държавни представители да не допускат да бъдат подведени от интригантските методи на Владимир Захариев и винаги да имат предвид антибългарският характер на неговата политика. С отнемане и дублиране на дейностите на КИЦ-а и клеветите по негов адрес в София, Владимир Захариев се стреми да спечели доверие на „супер сръбски патриот“ в Белград, защитаващ територията на Сърбия от измислени „сепаратисти“ и да си осигури политически чадър за установените от Държавният ревизор финансови престъпления в общината, направени по време на неговото некомпетентно управление. Една демократична и европейска България не бива да подкрепя такъв тип „политици“. Тя може истински да ни помогне, само разграничавайки се от подобни носители на великосръбските анахронизми в Македония и Западните покрайнини, и настоявайки за безусловно спазване на правата на българското малцинство в процеса на преговорите за членството на Сърбия в ЕС.

Освен това, ДСБ призовава българската общественост, българските журналисти, писатели, художници, учени и академици, всички заедно да застанем в защита на Културно-информационния център „Босилеград“ и неговият председател – последното останало огнище на българщина и съпротива срещу унищожителната политика на Владимир Захариев.

 

Подобни новини

Back to top button
>