Без категория

ДАБЧ попълни билиотеката на КИЦ „Босилеград”

По искане на КИЦ „Босилеград”, Държавната агенция за българите в чужбина осигури 25 комплекта книги по Български език и литература и История и цивилизация. Книгите са предназначени за подготовка на кандидат-студентски изпити на българските университети по държавна поръчка на основание  Постановление № 103/93 на Министерски съвет и могат да се вземат за ползване в библиотеката на КИЦ-а.

Засега още не е ясно дали кандидат-студентските изпити ще се проведат на място или както миналата година, желаещите ще кандидатстват по онлайн платформа, но познаването на Български език и История на България, е  едно от основните условия за кандидатстване на българските университети.

Освен че е на разположение на кандидатстудентите за всякаква помощ и консултации, след края на учебната година КИЦ „Босилеград” ще организира и подготвителен кандидатстудентски курс със 100 часа по Български език и литература и История на България. Това е от голямо значение за кандидатстудентите от български произход които са завършили образованието си във вътрешността на Сърбия и нямат пълноценни знания по български език.

КИЦ „Босилеград”

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>