Новини

В Босилеград се проведе концерт на БТР 09.06.2012

В Босилеград се проведе концерт на БТР
09.06.2012

Босилеградчани, пяха на 9 юни вечерта с БТР на концерт, организиран в двора на местното училище. Концертът бе безплатен и бе подарък за местните жители от групата. Проявата бе организирана от Културно-информационния център „Босилеград“и Гражданско сдружение за развитие на туризма. Агенцията за българите в чужбина помогна реализацията на концерта поемайки разходите за озвучение и осветление.
На откриването на концерта домакинът Александър Димитров припомни на присъстващите че такъв рок-концерт се провежда 12 години след последния рок-концерт на групата „Сигнал“ от лятото на 2 000 година и изрази надежда че оттук нататък по-често ще се радваме на такива концерти. Освен местни хора, специално за концерта дойдоха и фенове от София и Кюстендил.
„Очарован съм от топлото посрещане, въпреки че за първи път съм в Босилеград“, каза вокалистът на българската рок-банда – Наско, изненадан от това, че повечето гости на концерта знаеха песните на групата наизуст. Той обеща на местната публика да направи голям концерт за годишнината на групата догодина, когато тя ще чества своя 20-годишен юбилей. Той пък съвпада с 20-годишния юбилей на Международния детски Великденски фестивал в Босилеград.
Гостите бяха много впечатление от посещението на село Извор, от черквата, килийното училище и старите къщи.
Освен БТР, Босилеград снощи пя и се забавлява и с група „Команда Пет“, основана от единия китарист на БТР – Киро.

Иначе, БТР е създаден през 1984 в Националната гимназия за древни езици и култури в София от Валентин Гуевски (китара), Милен Марчев (бас китара) и Ясен Петров (вокал). През годините до 1991 г. през нея минават близо тридесет човека. За първи път БТР участват на престижен рокфест в Троян през 1990г. и именно там печелят за пръв път много почитатели.
За първият си албум, групата е в състав: Христо Ангов (вокал), Валентин Гуевски (китара), Кирил Божков (китара), Иван Калфов (бас), Георги Милев (ударни). Той излиза като издание на „Рива Саунд“ и е концертен, с изпълнения от концерта в зала „Валентин Андреев“ на 29.01.1992г и с изключение на първите 2 песни е изцяло на български език.
През март 1993г излиза албумът „Bending the rules“, включващ на английски първите хитове на групата – „Магура“, „Първа кръв“, „Инсулт“ и „Лихвар“ и представляващ мощен хеви метъл, примесен с по-бавни парчета като баладата „Loaded love“ и „On the dedline“. Издаването и разпространението се поема от „Унисон-РТМ“. Албумът става един от най-продаваните през 1993 г. – година, в която има издадени над 40 български рок албума. Заснет е клип на песента „Магура“ от БНТ.
Албумите правят впечатление с добрата ритъм-секция и тежкия китарен саунд. Високите вокали допълват хеви-звученето на групата. През този период бандата има няколко първи места в радио- и тв-класации, самостоятелни концерти и участие като предгрупа при гостуването на Tankard.

Подобни новини

Back to top button
>