КИЦ Босилеград

Възстановен е паметникът на Генчо Неделчев в с. Божица, Босилеградско

По повод 6-ти май, деня на Българската армия, Димитър Димитров – Треперски от Босилеград възстанови паметникът на загиналия български герой – поручик Генчо Неделчев, командир на 16-та рота от 2-ри  Искърски полк на 5-та Дунавска дивизия. Той е бил убит на 11 юли 1913 г. в сраженията със сръбската армия в местността Панчин гроб. Паметникът се намира в двора на черквата Св. Петър и Павел в село Божица и е издигнат от съпругата му.

Местен жител от село Божица миналата година открива и третия липсващ компонент на паметника, последва лека поправка и паметникът придобива почти естествения си вид. Липсва единствено снимката на поручика върху вдлъбнатината на паметника. В цивилния си живот Генчо Неделчев е бил учител и снимката му вероятно може да се открие в българските архиви.

Това е един от малкото запазени до наши дни български войнишки паметници на територията на Босилеградско, от 435 български войници и офицери загинали в боевете срещу сръбската армия от село Караманица до връх Стрешер от 28 юни до 18 юли 1913 година.

Вече над едно десетилетие на 11 юли, всяка година представители на българските организации в Босилеград, родолюбиви българи, ведомства и организации от Р. България, както и местни жители от с. Божица полагат венци и цветя на паметника, като по този начин одават почит към всички воени дали живота си за свободата на България.