Новини

Възпоменателна вечер

По повод 1 февруари Ден на жертвите на комунистическия режим КИЦ „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и сдружение Демократично действие от София на 02. 02. 2015г . в салона на КИЦ „Босилеград“ изнесоха лекции за жертвите на комунизма в света и България.

Гости бяха г-н Цоньо Ботев бивш народен представител в 37 и 38 Народното събрание и г-жа Емилия Цанкова театрален режисьор и потърпевша от Народния съд.

Вечерта започна с минута мълчание за жертвите на комунизма, а след това в продължение на около час домакинът Иван Николов и гостите от София пред босилеградската публика говориха за равносметката от Народния съд и оценката на тия трагични събития които и до днес определят съдбата на България. Бе припомнено, че жертвите на комунизма в световен мащаб са над 106 милиона души. Бяха приведени цитати от доклада на комунистическия прокурор Георги Петров, според които Народния съд на комунистическия режим в България издава 2875 смъртни присъди сред които са трима регенти, всички министри на три кабинета – два на Богдан Филов и този на Добри Божилов, половината министри от кабинета на Иван Багрянав – всичко 33 министри, между които трима министър-председатели, двама военни министри; почти цялата администрация на царя; 67 народни представители от 25 обикновено народно събрание; целият висш военен съвет, целият генерален щаб – около 37 души генерали, полковници и офицери от всички чинове: всички директори на полицията, всички областни и помощник-областни директори, началници на държавна сигурност, областни и околийски полицейски началници, коменданти и околийски управители, всички групови полицейски началници и цялата политическа полиция. Сред осъдените са и над 120 свещеници. За по-малко от година българските комунисти избиват повече български генерали и висши офицери отколкото са загинали във всички войни от Освобождението до днес. Въпреки противоречивите данни, избитите без съд и присъда са много повече – около 30 000 души.

Г-жа Емилия Цанкова потомка на семейството на българският политик Александър Цанков, разказа детските си спомени на потърпевша и прочете цитат от спомените на вдовицата на цар Борис ІІІ – Царица Йоана за престъпленията на комунистическия режим.

 

Подобни новини

Back to top button
>