Без категория

Възпоменателна вечер по повод Деня на жертвите на комунизма

КИЦ „Босилеград“ и Гражданско сдружение „ГЛАС“ в салона на КИЦ-а проведоха възпоменателна вечер по повод 1 февруари Ден на жертвите на комунистическия режим в България.

Гости на вечерта бяха г-н Николай Колев, пълномощен министър при Генералното консулство на Р България в Ниш, доц. д-р Веселин Методиев от Нов български университет – департмент по история, д-р Валентин Янев, зам.председател на Граждански комитет Западни покрайнини, група студенти от младежката организация на ВМРО в София, учители, представители на цивилния сектор и граждани на Босилеград.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите и най-общо говори за значението на отбелязването на паметта на невинните жертви на комунизма и на другите престъпни тоталитарни идеологии. Споменавайки за ужасните цифри на жертвите на комунизма в света, в България, в бивша Югославия и сред българите в Западните покрайнини, той каза: „Ние трябва не само да отдаваме почит на невинните жертви и да осъдим преди всичко собствените си престъпници, но и непрекъснато да се стараем да овладеем и укротим злото в човешката душа която е в състояние да направи такива нечовешки престъпления в името на каквато и да е идеология“.

Опълномощеният министър при Генералното консулство в Ниш г-н Николай Колев поздрави присъстващите и говори за позитивните примери в света на отдаване на почит на жертвите в името на националното помирение между враждуващите страни.

 Доц. д-р Веселин Методиев изнесе обширна и завладяваща беседа за жертвите на комунизма, осмисляне на историята като средство за политически борби, овладяване на насилието и постигане на помирение между народите. „Ние на Балканите лесно се помиряваме, но за съжаление, не си прощаваме“ – каза той и добави: „Най-важното в отношенията между хората е, да запазиш достойнството на другия.”

В продължение той представи книгата „Западните българи“ чийто автор е неговият баща историк Методи Петров в която е описана историческата съдба и борбите за национално освобождение на българите в Западните покрайнини до Втората световна война.

На края на възпоменателната вечер Радица Божилова, талантливата босилеградска млада поетеса подари на официалните гости своята най-нова книга „Ирис” – сборник от разкази, есета и стихотворения, която илезе от печат през януари тази година.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>