Без категория

Вучич си устоя на думата!

Днес органите на МВР в Босилеград и Съдът за нарушения във Враня, в присъствието на Генералния консул на Р България в Ниш, върнаха на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов отнетите от сръбските власти паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградският погром избити на 15-16 май 1917г.,

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от Босилеградския погром с цел отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча бе отнета на 25.05.2017г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок. Другата, със същото съдържание бе задържана на 11 май т.г. на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Въпросът с паметните плочи бе поставен от президента на Р България Румен Радев пред президента на Р Сърбия Александър Вучич при официалното му посещение на 21-22 юни в Белград. Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград.

Това е и първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград.

КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред община Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром в центъра на Босилеград.

25.05.2018

КИЦ „Босилеград“

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>