Без категория

Властта в Босилеград се крепи върху бездействието на прокуратурата

Демократичния съюз на българите остро осъжда съобщението на Общинското ръководство в Босилеград и на председателя на Националния съвет на българското малцинство, с което те отхвърлят поканата на организаторите за участие в работата на кръглата маса на 5 юни т.г в Цариброд.

 Постъпката и становищата изразени в съвместното съобщение на кмета на Босилеград Владимир Захариев, председателя на Националния съвет на българското малцинство Стефан Стойков и председателя на Общинската скупщина в Босилеград Славчо Владимиров, са поредното излагане и унижение на българското малцинство пред сръбската, българската и европейската общественост.

Убедени сме, че гражданите на Босилеград и принадлежащите към българското малцинство в Сърбия, не са им дали мандат да водят лична война с българските дипломатически представители и да усложняват отношенията на Сърбия с България, а да спазват и точно да прилагат законите с които са гарантирани правата на гражданите с българско самосъзнание.

Съобщението подписано от представители на институции чиито правомощия са в конфликт на интереси, показва пълна некомпетентност и непознаване на административната практика и никакво позоваване на „легалитет“ и „легитимитет“ не може да промени това. Сегашното управление на община Босилеград и на Националния съвет на българското малцинство се дължи не на „легалитет“ и „легитимитет“, а само и единствено на бездействието на прокуратурата по време на провеждането на изборите.

Благодарение на многобройните закононарушения, пропуски и манипулации в изборния процес, българското малцинство днес се намира в абсурдната ситуация да се управлява от чужди националистически партии и от напълно некомпетентни хора които при това никота не са имали ясно изразено национално самсъзнание. Днес всички берат плодовете от лоши преценки и залагания на погрешни кандидати, а не на автентичните представители на българското малцинство.

Циничните изказвания за сметка на български дипломатически представители, че „ще бъдат записани с черни букви в историята на малцинството“ са недопустим гаф и показват липса на елементарно възпитание и лична култура. Именно затова те си мислят, че могат да подведат и да накарат българската държава да отстъпи от позициите си по проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини и да се подчини на своеволието на самозабравилия се кмет Захариев. Довчерашният зам.кмет и сегашен председател на Националния съвет на българското малцинство Стефан Стойков, е само подставено лице на кмета, което със закъснение от няколко дни се приподписва под документите които той му поднася.

С оглед на това, че Захариев, Стойков и Владимиров непрекъснато изтъкват, че са постигнали големи „успехи“ благодарение на подкрепата на Президента Вучич и на Правителството, ние очакваме Президентът Вучич и премиер Бърнабич със специално съобщение да застанат зад тях и да подкрепят всичко което Владимир Захариев, Стефан Стойков и Славчо Владимиров са направили досега за развитието на общината, за просперитета на нейните граждани и специално за гражданите които вече три десетилетия, с цената на огромни рискове и себеотрицания отстояват правата и интересите на българското малцинство.

Същевременно, ние предупреждаваме държавните органи и инстутиции в Сърбия и България, че всеки опит да се сътрудничи и да се работи с Общинското ръководство в Босилеград и с Националния съвет на българското малцинство, носи рискове да се  легитимира и подкрепи една власт която е спечелена по престъпен начин.

Драголюб Иванчов

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>