Без категория

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева: Недопустимо е арестуването на българските лекари

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод на задържането на български лекари в Босилеград.

Фокус:Госпожо Захариева, как ще реагира българската държава на задържането на българските лекари в Босилеград?
Екатерина Захариева: Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград. Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им. След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса. Очаквам днес или най-късно утре чрез разговорите на посланик Влайков да получим нужните обяснения. В зависимост от тях ще определим и нашата позиция. Но още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена /несъразмерна/ реакция на полицията в Босилеград. Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации.
Фокус:Според вас може ли да се допусне, че акцията на здравната инспекция в Ниш и на полицията в Босилеград са по сигнал и настояване на местната общинска власт?
Екатерина Захариева: Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството. Възможно е някой на местно ниво все още да не е разбрал това. Да не е разбрал, че това е минало свършено време. Възможно е да има недоволни от сближаването на двете държави, защото самоназначилите се посредници вече стават излишни. Ето защо не отхвърлям допускането Ви. Основания за това ми дават и редица други конфликтни ситуации напоследък. Най-яркият пример от тях е свързан също с арест, както образно се изразявате вие, журналистите. С „ареста” на паметната плоча с имената на жертвите от опожаряването на Босилеград преди 100 г. И тук не ми се иска да повярвам, че това е станало по нареждане „отгоре”. За съжаление примерите могат да продължат. И те все са за тенденциозни действия срещу „неудобни” за местната власт в Босилеград граждани и неправителствени организации.
Фокус:Досега е имало две такива кампании за прегледи и те не са били осуетявани от властите. Защо според вас се случи този неприятен инцидент сега?
Екатерина Захариева: Както Ви отговорих и в началото, очакваме много бързо обясненията на сръбската страна и те в най-голяма степен ще дадат отговор на въпроса Ви. Обективността изисква да отбележа, че вероятно не всичко при организирането на тези прегледи е било прецизно. Възможно е да става въпрос и за непознаване на материята, което не е оправдание. Но когато естеството на определено нарушение не влече след себе си опасни за обществото последствия, а точно обратното в конкретния случай – породено е от най-благородни хуманни подбуди, то и отношението към казуса трябва да бъде по-толерантно. Използвам случая, за да потвърдя, че българската държава цени много високо и разчита на родолюбивата дейност на КИЦ”Босилеград” и на неговия председател Иван Николов.
Фокус:Мислили ли сте как държавата да помогне на нашите сънародници да получат достъп до медицински специалисти у нас, защото достъпът до такива лекари в Сърбия е ограничен поради отдалечеността им от големи градове?
Екатерина Захариева: От почти едно десетилетие лекарите във Военномедицинска академия в София се грижат за болни наши сънародници от Босилеград. За съжаление тази високохуманна дейност се присвояваше дълго време като заслуга от местната власт. От това лято цялостната организация на прегледите и лечението във Военно-медицинска академия в София на представители на Българското национално малцинство в Сърбия е поета от българската държава чрез Генералното консулство в Ниш. Прегледи на наши сънародници се осъществяват и в редица други болници. Цялостното преразглеждане на концепцията за грижата за нашето малцинство е свързана и с по-ясна цялостна регламентация на тази дейност. Вече възложих на посланик Радко Влайков да се направи необходимото проучване и да се намери законова възможност заедно със сръбската страна български лекари и стоматолози да осъществяват периодични прегледи в най-отдалечените райони, населени с наши сънародници в Сърбия, за да не се стига до недопустими арести, като този с тримата лекари в Босилеград.
Весела ПЕТРОВА

 

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>