Новини

Вицепрезидентката г-жа Маргарита Попова посети КИЦ „Босилеград“

web 1Вицепрезидентката на Р България г-жа Маргарита Попова, посети КИЦ „Босилеград“ по повод празника на града Мала Богородица и приключването на младежки проект „Лятна олимпийска ваканция – Босилеград 2015г.“ която КИЦ-а изпълни това лято по програмата на Външно министерство „Участие на Република България в международното сътрудничество за развитие и добросъседство“. След пристигането си в Босилеград г-жа Попова най-напред уважи децата и връчи наградите и купите на екипите на победителите – ученици от Основното училище и Гимназията.

Срещата продължи в КИЦ-а с представителите на български сдружения, партии и граждани, където те подробно я запознаха с тревожното социално-икономическо и демографско положение на населението в общината и перспективите и възможностите за икономическо развитие.

web 3

В разговорите г-жа Попова подчерта, че е необходимо българските организации да се обединят в една асоциация, да заговорят едни с други, да излезнат с една обща позиция по проблемите и да дадат конкретни предложения за развитие които Брюксел да постави пред Р Сърбия в преговорите за членството й в ЕС. С това те ще помогнат и на себе си и на Сърбия да премине  преговорните глави за добросъседство и за интеграция на малцинствата си. Представителите на европейските институции от различните и често противопоставени политически партии и сдружения, включително и от Националния съвет на българското малцинство, получават различни и често противоречиви информации, което води до неразбиране и неразпознаване на проблемите докато по същото време текат унищожителни социални, икономически и демографски процеси вътре в малцинството. „Аз страдам, когато идвам и когато чувам, и когато виждам, че те по някакъв начин се разделят. Едни са тук, а други ги няма,  едни искат едно, а други – друго. Не е добро това разделение. Ако няма единение за общи каузи – на каквото и ниво да са те, нито една политика не може да бъде успешна“, каза Попова.

web 4

Пред присъстващите тя изрази подкрепа за усилията които полага КИЦ-а за опазване на културата, образованието, информирането и спазването на правата и интересите на българите в Западните покрайнини. След срещата в КИЦ-а, вицепрезидентката положи цветя пред паметника на Левски в Босилеград и се срещна с кмета и председател на Националния съвет  на българското малцинство Владимир Захариев.

web 2

Посещението на вицето предизвика голям интерес сред босилеградските граждани които топло и сърдечно я посрещнаха. След посещението на Босилеград вицепрезидентската замина на посещение в КИЦ „Цариброд“където тази вечер ще изгледа постановка на театър „София“ „Покана за вечеря“, посветена на 107-та годишнина от Независимостта на България.

Подобни новини

Back to top button
>