Без категория

Босилеград – възпоменателна церемония по повод 146 години от гибелта на Апостола

В предобедните часове в Босилеград пристигнаха стотина граждани от Кюстендил които се преклониха и положиха цветя пред паметника на Апостола в Босилеград.

Около обед в салона на КИЦ-а се събраха представители на КИЦ “Босилеград”, „Столична община – София, Общобългарски комитет “Васил Левски”, Генералното консулство на Р България, ВМРО Кюстендил и проведоха възпоменателна церемония по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Културната програма бе изготвена и осигурена от отдел „Култура“ при Столична община. Ирина Михайлова, експерт в Дирекция „Култура“ предвождаше групата от Столична община.

Актьорите Христо Чешмеджиев и Златко Павлов рецитираха стихове за Левски от Иван Вазов, Митко Новков и цитати от романа за Апостола на писателката Яна Язова.

Вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски, изпълни известни български патриотични песни.

Слова за Левски произнесоха Генералния консул на Република България в Ниш г-н Едвин Сугарев, Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“ и проф. Лозан Митев, председател на Граждански комитет „Западни покрайнини“.

След края на програмата гостите и гражданите на Босилеград поднесоха венци пред паметника на Левски от името на Генералното консулство на Р България, Столична община, КИЦ „Босилеград“, ГК „Западни покрайнини“ и ВМРО Кюстендил. Цветя положиха гражданите на Босилеград и гости които специално бяха дошли от София, Кюстендил, Дупница и ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

КИЦ „Босилеград“

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>