КИЦ Босилеград

Босилеград – възпоменателна церемония по повод 146 години от гибелта на Апостола

В предобедните часове в Босилеград пристигнаха стотина граждани от Кюстендил които се преклониха и положиха цветя пред паметника на Апостола в Босилеград.

Около обед в салона на КИЦ-а се събраха представители на КИЦ “Босилеград”, „Столична община – София, Общобългарски комитет “Васил Левски”, Генералното консулство на Р България, ВМРО Кюстендил и проведоха възпоменателна церемония по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Културната програма бе изготвена и осигурена от отдел „Култура“ при Столична община. Ирина Михайлова, експерт в Дирекция „Култура“ предвождаше групата от Столична община.

Актьорите Христо Чешмеджиев и Златко Павлов рецитираха стихове за Левски от Иван Вазов, Митко Новков и цитати от романа за Апостола на писателката Яна Язова.

Вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски, изпълни известни български патриотични песни.

Слова за Левски произнесоха Генералния консул на Република България в Ниш г-н Едвин Сугарев, Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“ и проф. Лозан Митев, председател на Граждански комитет „Западни покрайнини“.

След края на програмата гостите и гражданите на Босилеград поднесоха венци пред паметника на Левски от името на Генералното консулство на Р България, Столична община, КИЦ „Босилеград“, ГК „Западни покрайнини“ и ВМРО Кюстендил. Цветя положиха гражданите на Босилеград и гости които специално бяха дошли от София, Кюстендил, Дупница и ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

КИЦ „Босилеград“