Новини

Борбата за българската култура и просвета е борба за душата на българите

     (Изказване на Иван Николов по повод 18 години от откриването на КИЦ „Босилеград“)

     Преди 18 години точно тук, в присъствието на високи държавни ръководители на Р България, представители на Българската православна църква, учени, културни дейци, лекари и журналисти и под силно полицейско присъствие отвън, открихме КИЦ-а.
Нашата мисия беше да разпространяване, развиваме и творим българска култура сред българите в Сърбия. Да възстановяваме уврежданията в съзнанието на хората настанали вследствие на асимилационните процеси под влиянието на утопичните югославянски и комунистически учения. Борбата за българската култура и просвета в Босилеград е борба за душата на българина. В тази борба срещу нас се изправиха на нокти представителите на великосръбския национализъм, Държавна сигурност и почти всички централни белградски медии.
     
Няма да споменавам за драматичните моменти които сме изживявали в тази борба, но не мога да отмина високата лична цена която платиха някои от нас отстоявайки националното си и лично достойнство в борбата за внедряване на общоприетите човешки права и демократични ценности.
     Със скромните средства с които разполагахме, с много ентусиазъм, с рядко срещан в днешно време патриотизъм и с подкрепата на десетки български държавни институции, министерства, университети, училища, читалища, сдружения, музеи, художници, учени, журналисти и много други в изтеклите 18 динамични години ние успяхме да се преборим за почти ежедневното българско културно присъствие в Босилеград.
Зад нас са десетки и стотици концерти, изложби, театрални постановки, честване на български празници, значителни дати и юбилеи, екскурзии, фестивали, състезания, летни почивки за деца, курсове по български език и история, стотици ученици и висшисти на българските университети, хиляди български гражданства, хиляди коли с български табелки. Наше дело са паметникът на Левски, новата черква „Св. Иван Рилски“ в Паралово, възстановяването на черквите в селата Долна Любата и Извор.
     18 -1 web
Особено е влиянието на списанието Бюлетин което мина 80-ия си брой и в което отразяваме всички аспекти на положението на българското малцинство. Решаващ е приноса на КИЦ-а за запознаване и на европейските институции с положението и правата на българското малцинство. Както и във всичко останало, КИЦ-а беше пионер в изпълнението на първите трансгранични проекти в Босилеград.
     Но на фона на тия големи културни промени, ние все още не успяхме да се преборим за демократичните принципи и ценности, свободата на словото и правото на свободен избор. Много от тия неща, за съжаление, не зависят от нас, а от конфузната политическа обстановка в Р Сърбия, която продължава да живее в миналото.
     18-4 web
В началото на тази година, КИЦ-а изживя най-драматичните си моменти от откриването си. Опитите да ни компрометират в София и закрият, или поне да ни наложат друга концепция и стил и начин на работа, поне засега не сполучиха.
По ирония на съдбата, същите ония за които България и българското бяха най-мръсните думи на света, които се прославиха в борбата си срещу КИЦ-а като най-активната българска организация, днес всеки ден са в София и даже се пробват да ни клеветят и компрометират.
Надявам се всички които участваха в тази подла и предателска акция срещу КИЦ-а, да са си извадили поуките за в бъдеше. И да са разбрали, че КИЦ-а, освен надежден и коректен партньор, може да бъде и крайно неудобен, твърд и последователен противник.
Тая вечер ги няма държавните представители на България, няма го и нашия традиционен партньор Столична община. Но преди десетина дни тука беше вицепрезидентката на Р България г-жа Маргарита Попова, а евродепутатите г-н Ангел Джамбазки и г-н Андрей Ковачев тия дни, в тясно сътрудничество с КИЦ-а, в Белград и Брюксел за пореден път поставиха нашите проблеми в контекст на преговорите за сръбското еврочленство. Въпреки всеобщия скептицизъм, това ни дава надеждата, че сме на правилния път и че това което правим, наистина има смисъл.
    18-5 web
 КИЦ „Босилеград“ ще продължи и творческата си работа на полето на литературата и публицистиката. Вече в понеделник колегата Радко Стоянчов ще представи двете си нови книги в София, а целия октомври месец ще бъде в знака на 130 години от рождението на Емануил Попдимитров когато заедно с Македонския научен институт на 23 октомври ще проведем научна конференция за Емануил Попдимитров.
     Днес, нямахме намерение да правим спектакли и тържества по повод 18 годишнина от откриването си, но не биваше и тихомълком да я отминем. Лошото е, че някой се опита да провали и тая вечер и аз изразявам благодарността си към евродепутат г-н Ангел Джамбазки който пое разноските за гостуването на ансамбъл „Гоце Делчев“ и културната програма тая вечер.

    02.10.2015
    Босилеград

Подобни новини

Back to top button
>