Новини

Благотворителна акция

КИЦ „Босилеград“ и Фондация „Помощ за България“ ръководена от Лили Шмидт, проведоха хуманитарна акция като разделиха 30 пакета с хранителни продукти от първа необходимост на социално застрашени хора в отдалечените планински села в Босилеградско. Фондацията „Помощ за България“ е известна с благотворителната си дейност и за втори път прави дарения за социално застрашени хора в Босилеградско.
Акцията се проведе по повод Великденските празници и с известни затруднения поради отдалечените и тудно достъпни планински села помощта все пак пристигна до получателите си.
Лили Шмидт е родена в Кюстендил и през 1968г. емигрира в Германия. След 1990г. се завръща в България и във Франкфурт основава Фондация „Помощ за България“ като привлича дарители с личния си авторитет и контакти.
Към България поемат тирове с дрехи, оборудване за социални домове, лекарства за болни, пари за трапезарии за социално слаби. През 2003 г. е наградена от президента на Германия с медал за благотворителност „Фердинс Кройц“, а през 2005 получава орден „Мадарски конник“. Чрез Фондацията „Помощ за България“ на български болници, общини и социални учреждения са дарени лекарства, дрехи, медицинско оборудване и апаратура за милиони евро. За своята всеотдайна благотворителна дейност и милосърдие я наричат „българската Майка Тереза“. Лили Шмидт е почетен член на кюстендилското женско дружество „Майчина любов“. През 2008г. година е удостоена със званието „почетен гражданин“ на Кюстендил.

Подобни новини

Back to top button
>