КИЦ Босилеград

Българи от Босилеград и Цариброд на среща с ПГ на ПП-ДБ  в Народното събрание

 

Днес, 5 юли, представители на граждански организации на българите от Босилеград и Цариброд се срещнаха  в Народното събрание с ръководството на Парламентарната група на Продължаваме промяната и Демократична България.

В разговорите които продължиха близо два часа, гостите изчерпателно запознаха ръководството на Парламентараната група с незавидното положение на българите в Западните покрайнини и тревожните процеси в областта на образованието, икономиката, екологията и здравеопазването.

Освен въпросите касаещи сложните отношения между двете държави, бяха разисквани и проблемите с които се срещат българите от Западните покрайнини в България при придобиването на българско гражданство и издаването на шофьорски книжки. Бяха обсъдени конкретни предложения как да се помогне на българското население в Босилеград и Цариброд за да се спрат динамичните миграционни процеси и обезлюдването и обезбългаряването на района.

Беше изразена загриженост и тревога от действията на официалните сръбски власти на границата с които беше осуетено провеждането на изложба на Института по етнография и фолклористика към БАН, премиерата на книгата на Едвин Сугарев „Елегия за Краището“, задържането на българи в Босилеград по повод посещението на Вучич през март, както и някои антибългарски изказвания на официални лица в Сърбия.

Представителите на ПП-ДБ се ангажираха да направят необходимото за да се преодолеят административните усложнения за успешно интегриране на българите от Западните покрайнини в българското общество и да внесат предложения с които да им се помогне да останат по родните си места.